Ősi civilizációk

A fáraók hatalmi jelképei

A hatalom jelképeinek folyamatossága a háromezer évig tartó monarchia történetében az ókori egyiptomi társadalom stabilitását s hagyományőrző jellegét mutatja.

Néhány kivételtől eltekintve a korona, a jogar és a többi, hatalmat reprezentáló tárgy dinasztiáról dinasztiára öröklődött.

Koronák

Az ókori Egyiptomban a korona kettős célt szolgált: politikai és vallási jelentősége is volt. Ezért ábrázolták gyakran az istenségeket is koronával, amely az emberiség feletti uralmukat szimbolizálta.

Az egyesítés előtt Alsó-Egyiptom és Felső-Egyiptom uralkodói különböző koronát viseltek, mindkettő a patrónus istenséget jelképezte.

Shuty

Két hosszú toll egyesítésével jött létre Amon isten koronája. A Két Ország egységét is szimbolizálja. Az Újbirodalom korában a királyi házhoz tartozó nők viselték, s néhány papnő.

Felső-Egyiptom fehér koronája a keselyűistent, Nekhbetet szimbolizálta, Alsó-Egyiptom vörös koronája pedig a kígyóistent, Wadjetet. A két ország egyesítése révén jött létre a kettős korona, mely a fáraóknak a „Két ország” feletti uralmát jelképezte. Az újbirodalom kezdetén a korona a fáraó dinasztikus eredetét bizonyította.

A királyi korona mellett más koronákat is használtak szigorúan szertartási és vallási célokra.

Desheret

Vörös, cilinderszerű korona, egy felfelé nyúló „karral’: első részén gömbölyű kidudorodással, mely a méhekkel, a dinasztiák szimbólumaival köthető össze. Alsó-Egyiptom koronája volt.

Hedjet

Hosszúkás turbán, mely Felső-Egyiptom királyait szimbolizálja. A thébai dinasztiák koronája.

Khepresh

A kék koronának litargikus szerepe volt. A fáraók akkor viselték, mikor áldozatot mutattak be az isteneknek.

Atef

Ezt a koronát is vallási szertartásokhoz használták. Ozirisz istenre és Herishef istenre utal, tetején egy gömbbel.

A hatalom további jelképei

A legfőbb királyi hatalmat nem csak a korona szimbolizálta. Jelképek, jogarok, diadémok, fejdíszek és más luxustárgyak szintén a kiterjedt kelléktár részét képezték, melyeket a király és családtagjai azért viseltek, hogy alattvalóikat tiszteletteljes távolságtartásra intsék.

A hatalom kifejezésében különös jelentőséggel bírt a jogar. Mindegyik jogarnak önálló jelentése van, a kormányzás egyes aspektusaira vagy a vallási életre utal, telve szimbolikus jelentésekkel.

A pásztorbotra emlékeztető jogar (heka) és az ostor formájú jogar (nejej) nemcsak a hatalmat és az igazságszolgáltatást jelképezte, hanem a fáraót Ozirisz istennel azonosította, aki a legendák szerint valamikor ezeket a hatalmi jelképeket hordta.

Luxus

Amint a mellékelt, Tutanhamon hagyatékában talált szandálon látjuk, a költséges kivitelezés az uralkodó minden ruhadarabját jellemezte.

Nemesz

Fejdísz, mely a fáraó mindennapos tevékenysége során a koronát helyettesitette. Szalaggal erősítették a fejre.

Diadém

Nemesszel vagy anélkül a királyi méltóság kifejezésére szolgált. Alkalmanként haználták a fáraó fiai.

Ureusz

Wadjet kígyóisten megjelenítése, a fáraók védelmezője, akik emberként egyedüli viselői lehettek ennek a szimbólumnak.

Rituális szakáll

A hamis szakállt a faraó jelentős eseményeken hordta. Ez Ozirisszel, Egyiptom mitikus alapítójával azonosította.

„Sejem” jogar

A király, a királyi család és a nemesség rangját és mágikus hatalmát szimbolizálta. A kép Nefertari királynőt ábrázolja a sejem-jogarral.

Pásztorbot és ostor

A királyság jelképei. Ezek az eszközök a fáraót népe vezetőjeként szimbolizálják.

Kövess minket a Facebookon!
Legújabb cikkek

A vienne-i zsinat és a templomos rend kincsei

A vienne-i zsinat 1311. október 16-án ült össze, hogy meghallgassa a templomosrend elleni vádakat, és megreformálja az egyházat. A pápai bizottságok jegyzőkönyveinek felolvasása után ...

2025 és 2028 között érkezhetnek a földönkívüliek a plejádi üzeneteket tolmácsoló testvérpár szerint

A mexikói Paulina Martinez még csak 17 éves volt, amikor először találkozott a földönkívüliekkel. A most 36 éves nőnek azóta már két gyermeke is ...

A világ első UFO-szelfijét készítette egy brazil UFO-kutató?

Számos UFO-fotó készült már világszerte, ám többségükről hamar kiderült, hogy azokon csupán természeti jelenségek vagy optikai hatások láthatók. Most azonban úgy tűnik, hogy minden ...
The Awful

„Rettenetesnek” hívták azt a szárnyas lényt, ami éveken át ijesztgette amerikai kisvárosok lakóit

1925-ben ijesztő találkozások zavarták meg két amerikai kisváros, Berkshire és Richford nyugalmát. A Vermont állambeli települések lakói egy ijesztő, szárnyas fenevadról beszéltek, mely leginkább ...

Fényes gömbök követtek több mint 3000 kilométeren át egy Nigériába tartó utasszállítót

Egy utasszállító pilótája azt állítja, ismeretlen objektumok követték a gépét, több mint 3000 kilométeren keresztül. Ruud Van Pangemanan kapitány egy Boeing 747-essel tartott Szaúd-Arábiából ...

A földönkívüliekért rajongó Tom Cruise a világűrben akar forgatni

Hollywood örökifjú fenegyereke egészen kivételes helyszínt választott jövőbeni filmjéhez. Tom Cruise-ról köztudott, hogy szereti a teljesítőképessége határait feszegetni egy-egy látványos akciójelenet érdekében. Karrierje során ...

You cannot copy content of this page

Send this to a friend