Tudomány és technika

Akár 1000 évig is élhet a jövő embere

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Egy molekuláris gerontológia professzor úgy véli hamarosan elérkezhet az idő, amikor az emberek akár 1000 évig is elélhetnek.

Az emberiség évezredek óta a halhatatlanság megszállottja, s kitartóan keresi az örök élet, vagy legalábbis a minél hosszabb élet titkát.

Az orvostudomány hatalmasat fejlődött ugyan az elmúlt évszázadok során, fajunk azonban továbbra is védtelen az öregedési folyamatokkal szemben, éppúgy mint őseink.

A nem túl távoli jövőben azonban a fejlett orvosi technológiák reális lehetőségeket kínálhatnak az öregedés visszafordítására, s idővel talán meg is állíthatják azt.

Ezen a véleményen van, João Pedro de Magalhães is, az angliai Birminghami Egyetem Gyulladás- és Öregedéstudományi Intézetének molekuláris gerontológiai professzora, aki szerint közeleg az idő, amikor az ember átlagéletkora jóval meghaladhatja a ma élőkét.

Magalhães a bálnák, vándorpatkányok és más magas élettartamú állatok genomjainak tanulmányozása során arra a meglepő következtetésre jutott, hogy a sejtszintű öregedés kiiktatásával, a jövő embere 1000, de akár 20.000 évet is megélhet.

Miként lehetséges ez? A tudósok elméletileg újraprogramozhatják a sejtjeinket az öregedési folyamatok kiküszöbölése végett, méghozzá a központi gének módosításával.

Ehhez olyan technológiára lenne szükség, amely jelenleg nem áll rendelkezésünkre, de Magalhães úgy gondolja, csak idő kérdése, hogy az orvostudomány eljusson erre a szintre.

forrás: Scientific American

halhatatlanság jövő
Legújabb cikkek

You cannot copy content of this page

Send this to a friend