Érdekes helyek Rejtélyek

Kínának is van egy Bermuda-háromszöge, úgy hívják: Poyang-tó

Az 1960-as évek elejétől az 1980-as évek végéig több mint 200 hajó veszett oda a kínai Bermuda-háromszögként ismert Poyang-tóban. A tragédiákban 1600 ember tűnt el nyomtalanul, 30 túlélő pedig szó szerint megőrült.

A Poyang-tó Kína délkeleti részén, azon belül is Csianghszi tartományban található, s ez az ország legnagyobb édesvízi tava. A tó mérete hatalmas mértékben ingadozik, hiszen nyáron akár „1385 négyzetmérföld (3585 négyzetkilométer) is lehet, bár a pontos adatok meghatározása szinte lehetetlen, ugyanis az árvízszint és az alacsony vízszint közöztti differencia olykor a 8 métert is eléri”. – olvasható az Encyclopædia Britannica-ban.

Kína tengerészeti ügyekért felelős osztálya szerint a Poyang-tóban már nagy, akár 2000 tonnás teherbírású hajók is elsüllyedtek.

1985. augusztus 3-án egyetlen nap leforgása alatt 13 hajónak veszett nyoma, ami a tengerészet történetében rendkívül ritka eseménynek számít. A kutatók évtizedek óta próbálnak rájönni, hogy mi állhat a Poyang-tó számos eltűnésének hátterében, de logikus magyarázattal még egyiküknek sem sikerült előállnia.

Roncsokat nem találtak a tó fenekén

A Nanjingi Földrajzi és Limnológiai Intézet (a belvizek tanulmányozása) az elmúlt évek során a Poyang-tó feltárását és vizsgálatát végezte. Jiahu Jiang, az intézet kutatója úgy véli elképzelhetetlen, hogy az általuk végzett számos expedíció során sohasem bukkantak hajóroncsokra vagy az áldozatok maradványaira a víz alatt, pedig jópár hajó eltűnéséről tudnak.

Ennek eredményeképpen a bizonyítékokból levont bizarr következtetés az, hogy valahányszor egy hajó eltűnik, a fedélzeten lévők mindegyike eltűnik a hajóval együtt, és semmi sem marad utána.

A japán megszállók is érintettek

Jiang elmondta, hogy a második világháború alatt Kínát megszálló japán hadsereg is szerencsétlenséget szenvedett el a tavon. 1945. április 16-án egy több mint 2000 tonnás japán teherhajó elsüllyedt a Poyang-tóban. A japán hadsereg által üzemeltetett hajó tele volt olyan kincsekkel és régiségekkel, melyeket a kínai civilektől vettek el.

A hajó elsüllyedt a tóban, és a legénységből senki sem úszta meg a tragédiát. Miután a japán hadsereg híreket kapott az eltűnt hajóról, a közelben állomásozó haditengerészeti személyzetét utasította a hajó kiemelésére. A búvárok közül csak egynek sikerült visszatalálnia a partra, de ő nem tudott beszélni.

A túlélő úgy festett, mint aki olyasmit látott, ami emberi ésszel felfoghatatlan. Bármi is volt, az őrületbe kergette a szerencsétlent. A második világháború végén a kínai nacionalista kormány újabb kísérletet tett a hajó kiemelésére.

Ezúttal Edward Boer-t, egy tekintélyes amerikai búvárt és mentési szakértőt hívtak segítségül. 1946 nyarán a Boer vezette búvárcsapat megkezdte a vízben a mentési feladatot, s bár hónapokig folyt a keresés, nem találtak semmit. A kutatás során több búvár rejtélyes módon eltűnt.

Északi szélesség 30 fok

Több évtized elteltével sem találtak racionális magyarázatot a Poyang-tó rejtélyére, így nem meglepő, hogy a tavat és környékét amolyan „szellemlakta területként” tartják számon. A helyi lakosok körében – híján a tudományos magyarázatnak – számos legenda elterjedt, például tavi szörnyekről, földönkívüliekről vagy dimenziókapukról.

Ami tovább gerjeszti a terület körüli pletykákat, az a Poyang-tó földrajzi elhelyezkedése, ugyanis az északi szélesség 30. fokának közelében található. Ezért sokan összefüggést látnak a Poyang-tó, és a szintén az északi szélesség 30. fokának környékén összpontosuló rejtélyekkel, mint amilyenek az Atlanti-óceánban található Bermuda-háromszög vagy egyiptomi piramisok.

forrás: nspirement.com

Kövess minket a Facebookon!
Legújabb cikkek

A vienne-i zsinat és a templomos rend kincsei

A vienne-i zsinat 1311. október 16-án ült össze, hogy meghallgassa a templomosrend elleni vádakat, és megreformálja az egyházat. A pápai bizottságok jegyzőkönyveinek felolvasása után ...

2025 és 2028 között érkezhetnek a földönkívüliek a plejádi üzeneteket tolmácsoló testvérpár szerint

A mexikói Paulina Martinez még csak 17 éves volt, amikor először találkozott a földönkívüliekkel. A most 36 éves nőnek azóta már két gyermeke is ...

A világ első UFO-szelfijét készítette egy brazil UFO-kutató?

Számos UFO-fotó készült már világszerte, ám többségükről hamar kiderült, hogy azokon csupán természeti jelenségek vagy optikai hatások láthatók. Most azonban úgy tűnik, hogy minden ...
The Awful

„Rettenetesnek” hívták azt a szárnyas lényt, ami éveken át ijesztgette amerikai kisvárosok lakóit

1925-ben ijesztő találkozások zavarták meg két amerikai kisváros, Berkshire és Richford nyugalmát. A Vermont állambeli települések lakói egy ijesztő, szárnyas fenevadról beszéltek, mely leginkább ...

Fényes gömbök követtek több mint 3000 kilométeren át egy Nigériába tartó utasszállítót

Egy utasszállító pilótája azt állítja, ismeretlen objektumok követték a gépét, több mint 3000 kilométeren keresztül. Ruud Van Pangemanan kapitány egy Boeing 747-essel tartott Szaúd-Arábiából ...

A földönkívüliekért rajongó Tom Cruise a világűrben akar forgatni

Hollywood örökifjú fenegyereke egészen kivételes helyszínt választott jövőbeni filmjéhez. Tom Cruise-ról köztudott, hogy szereti a teljesítőképessége határait feszegetni egy-egy látványos akciójelenet érdekében. Karrierje során ...

You cannot copy content of this page

Send this to a friend