A 9 legkísértetiesebb hely a világon

kísértetház

Az emberek az idők kezdete óta hisznek a kísértetek vagy a holtak szellemeinek létezésében. A kísértet járta helyek alapja főleg a folklór és manapság sok úgynevezett szellemvadász próbálja gyakran bonyolult berendezésekkel felszerelkezve bizonyítani, hogy a kísértetek igenis vannak.

Munkájuk egyelőre inkább misztikus, mint tudományos és ez felveti a kérdést: vajon tényleg létezik az a bizonyos “élet-energia”amely lehetővé teszi, hogy valaki túlélje a halált?

Ha nem, akkor hogyan magyarázhatjuk a szellemekkel kapcsolatos tapasztalásokat és jelenségeket? A következőkben egy rövid összeállítást olvashatsz azokról a helyekről, melyek a kísértetvadászok legkedveltebb célpontjai.

1. Mackenzie Ház (Toronto, Canada)

A kanadai felkelő-államférfi William Lyon Mackenzie (1795-1861) történelmi jelentőségű háza több mint tíz éven át kísérteties jelenségeknek lehetett tanúja. A lépcsőkön titokzatos lépések hallatszottak és egy frakkot viselő férfi alakja jent meg jól kivehetően.

1972-ben, miután alaposan megvizsgálták a házat, hamar kiderült, honnan származnak a kísérteties jelenségek. A lépcsőház mellett, körülbelül egy méterre egy irodaépület áll, a Mackenzie Ház felőli falon egy vaslépcsővel.
Az éjszakai takarító személyzet és a házfelügyelő családtagjai szolgáltatták a „szellemek” lépéseinek hangját, ami a Mackenzie Házban, az éjszakai csendben sokkal intenzívebben hallatszott. A kísérteties zongora szó szintén a szomszédból hallatszott az egyik különc család házából.
Ami a jelenést illeti, azt a házmester felesége tapasztalta, álmából felébredve látta a férfi alakját ágya felett. Az események leírása alapján megállapítható, hogy „éber álom” vagyis az egyszerű hallucináció lehetett, amit sokan tapasztalunk a mély alvás és ébredés közötti átmeneti állapotban.

2. Clement Hall (Tennesse Egyetem, Martin)

Nyugat-Tennessee egyik legnépszerűbb kísértetlegendája a fiatal diáklány története aki öngyilkosságot követett el a kollégium legöregebb hálótermében. A kísértet létezését számtalan hátborzongató esemény erősíti meg.

Az Egyetemi Szabadgondolkodók Társasága által lefolytatott alaposabb vizsgálat azonban már korántsem találta annyira meggyőzőnek a kísérteties jelenségeket. Egy női alkalmazott például villogó árnyékot látott, amelyről kiderült, hogy egy hibás izzó okozta.

Egy adminisztrátor, aki a padláson mozgó árnyakat látott, később önként bevallotta, hogy „az egész talán csak a képzelet műve volt” és azt is hozzátette, ő színezte ki a történetet az évek alatt. Emellett az igazgató határozottan állítja, hogy a híres öngyilkosság egyáltalán nem is történt meg.

A mese a klasszikus folklór motívumok tömegét tartalmazza narratív elemekkel és egy kis internetes keresgélés után hamar kiderül, hogy országszerte, szinte minden egyetemi kollégiumban kering valami hasonló történet.

Ez azt sugallja, hogy tulajdonképpen egy szájhagyomány útján terjedő legendáról van szó, amely a kollégiumi „kultúra” része.

3. Salzburgi Kastély (Ausztria)

 A Kísértet Járta Helyek Nemzetközi Katalógusában (2000) Dennis William Hauck egy állítólagos „szellem” fotóját közli, amit egy amerikai turista készített 1986-ban, akinek az életét gyökeresen megváltoztatta az eset. A képen egy fehér sáv látszik, amit a kísértetvadászok „energiának” vagy „ektoplazma szellemnek” neveznek és arra hivatott, hogy megmagyarázza a fényképeken látható megmagyarázhatatlan fehér foltokat.

Az igazság az, hogy a kamera vakujának fénye vetődhetett vissza valamiről, ami a lencse elé került. Ékszer, hajszál, rovarok, még egy rossz helyen lévő ujjbegy is okozhat kísértet hatást. (gyakori „szellemek” a képeken a porszemcsék vagy levegőben lévő pára részecskék). A képen, ami a Salzburgi Kastélyban készült, ugyanazon a helyen, ahol a turista készítette különös képét, a „szellem” a fényképezőgép vállpántja!

4. Castillo de San Marcos (St. Augustine, Florida)

Az Egyesült Államok legöregebb erődje állítólag számos halott szellemének ad otthont, melyek közül a legromantikusabb történet Señora Dolores Marti, Garcia Marti ezredes feleségének és szerelmének Manuel Abela kapitánynak legendája. Az ezredes állítólag annyira feldühödött, amikor tudomására jutott feleségének viszonya, hogy a párt az egyik pincebörtönében a falhoz láncolva, majd a pincét befalazva, tulajdonképpen élve eltemette őket. A történetmondók megesküsznek rá, hogy amikor a pincét újra feltárták (az időpont kérdésében már nincs egyetértés), fehér csontokat találtak, amelyek igazolják a történetet és a látogatók által tapasztalható „hátborzongató érzést”. A vár látogatása során megtudhatjuk, hogy ott soha nem volt börtön és az alvilági hely a lőporraktár egyik aprócska terme volt, amit azért falaztak be, mert túl nedvesnek bizonyult a puskapor számára.

Az említett csontok, amelyeket állítólag itt 1832-ben felfedeztek, valószínűleg állati csontok lehettek a feleségét befalazó ezredes története pedig csak egy mese. A „hátborzongató érzés” amelyet egyesek tapasztalnak, sokkal inkább a hely hangulatának tulajdonítható. A személyzet egyik tagja John Cipriani, aki rendszeresen ott tölti az éjszakát, megerősítette, „egyáltalán nincsenek szellemek”.

5. Alcatraz (San Francisco Öböl)

A szigeten lévő erőd előbb katonai börtön, majd állami büntetés végrehajtási intézet lett. Az Alcatraz név maga a börtön szó egyik szinonimája. Ha azonban igaz, amit a tizenhetedik századi angol költő Richard Lovelace írt, vagyis a „börtönt nem a kőfalak teszik börtönné”, akkor elcsodálkozunk azon, miért nem menekül el végül a bebörtönzött szelleme. Az is igaz, hogy manapság nem azokat tartják szellemnek, aki tényleg a börtönben haltak meg, mint például Al Capone és Robert “Alcatraz madarásza” Stroud (aki soha nem tartott madarakat Alcatraz-ban, a híres film állításával ellentétben). A többi titokzatos legendához hasonlóan az Alcatraz körül keringő történetek is a kideríthetetlen eredetű „azt mondják”, „úgy hallottam” kategóriába tartoznak – ami ékes bizonyítéka annak, hogy a kísértetlegendák nagyrészt a szájhagyomány útján terjedő folklór részét képezik. Azok az állítások, hogy Alcatraz szigetén dózismérőkkel, Geiger-Müller számlálókkal és hasonló eszközökkel érzékeltek kísérteteket, egyértelműen áltudomány a „földöntúli sikolyok” pedig amiket időnként hallanak, nem egyéb, mint a fókák kiáltozása.

6. Fox Cottage Site (az egykori Hydesville helyén, New York)

Fox Cottage Site (at the former village of Hydesville, New York) Mára csak a feltárt alapkövek maradtak, de ez volt a mai modern Spiritualizmus szülőháza. 1848- ban két iskolás lány Maggie és Katie Fox azt állította, hogy ezen a helyen teremtett kapcsolatot egy meggyilkolt házaló szellemével. Titokzatos kopogó hangok, amelyek állítólag a szellemtől származnak (egy koppanás azt jelentette, nem, két koppanás igen) válaszoltak a kérdésekre, amelyek segítségével sikerült megtalálni a pincében titokban elásott holttestét. A további ásatások nyomán kizárólag állat csontok kerültek elő, a lányok azonban hamarosan más közlékeny szellemekkel is kommunikálni kezdtek és a Spiritualizmus meghódította a világot. Fontos megjegyeznünk, hogy a nevezetes dátum, amikor az első koppanások hallatszottak március 31 volt – a Bolondok Napjának Előestéje! Négy évvel később a Fox Nővérek nyilvánosan beismerték, hogy az egész csak szemfényvesztés trükk volt. Annak ellenére, hogy a testvérek egy new yorki koncertterem közönsége előtt bemutatták, hogyan produkálták a koppanó hangokat (lábukat kicsúsztatva a cipőből és lábujjaikat mozgatva), a hívők tömege ekkor nem hit nekik. 1904-ben szárnyra kelt a hír, hogy végre megtalálták a házaló csontvázát a villa pincéjében a vizsgálatok azonban megállapították, hogy a helyszínen talált „hamis fal” egy korábbi, kisebb épület része volt. Ami a csontvázat illeti, egy 1909-es cikkből kiderül, hogyan helyezte el az öreg csontokat egy helyi lakos „otromba vicc” gyanánt.

7. Myrtles Plantation (Louisiana bayou)

A tulajdonosok által aktívan reklámozott hely a kísértetek által egyik leggyakrabban látogatott hely Amerikában, a Myrtles a romantikával ötvözi a meggyilkolt rabszolga, Chloe történetét, hogy beleborzongjon a látogatók és éjszakai vendégek hátgerince. Különféle jelenségekről számoltak be és a TV Szellem Vadászai le is filmeztek egy hátborzongató eseményt az ültetvény rabszolgájának kunyhójában. Egy lámpa siklott át ijesztően egy asztal felett a show sztárjai Jason Hawes és Grant Wilson háta mögött. Valójában a rabszolga „Chloe” egy kitalált személy és meggyilkolásának története a legnagyobb kamu. A helyszínen tapasztalható furcsa jelenségeket, minden természetfeletti erő segítségül hívása nélkül meg lehet magyarázni, az egyetlen éjszaka vizsgálódásai során kiderült. A titokzatos lengő ajtó például azért lengett, mert nem középen volt felakasztva, az éjszaka halható dörömbölő hangok pedig egy laza zártól származtak. A „rabszolga kunyhó” nemrég épült és soha nem lakott benne egyetlen rabszolga sem. Ami a lámpát illeti, egyértelmű, hogy zsinórral húzták. A Television Week megemlítette, hogy „ a zsinór az asztal mögül láthatóan Mr. Wilson kezéig ér” miközben partnere valószínűleg véletlenül meglökte lábával a zsinór másik végét.

8. House of Blood – „a Vér Háza” (Atlanta, Georgia)

1987 szeptember 8-án egy idős házaspár otthonában állítólag vér folyt a falakból és „szökőkút szerűen” vért tört elő a padlóból“. A helyszínre kihívott rendőrök fényképfelvételeket készítettek, hamarosan azonban megállapították, hogy nem történt bűncselekmény és lezárták az ügyet. Idővel különféle elméletek születtek és az eseményt egy kópé szellemnek egy úgynevezett poltergeist-nak kezdték tulajdonítani. 1991-ben egy szakértő a segítőkész rendőrfőnök jóvoltából tanulmányozhatta az eset aktáit. A fotók alapján úgy tűnt, hogy a vér nem azon a módon került a falakra, ahogy azt állították így egy törvényszéki szakértő is újból szemügyre vette a képeket további elemzés céljából. Ő elmondta, hogy vért kívülről fröcskölték a falakra és padlóra, ami hiteltelenné teszi a szemtanúk állításait és további bizonyítékot jelent a csalásra. A rendőrségi nyomozók egyike azt mondta, „úgy tűnik, néhány felnőtt gyerekes játékokat játszik, hogy a figyelem középpontjába kerülhessen”.

9. Golden Lamb Inn (Lebanon, Ohio)

Ohio legrégebb óta működő fogadója, amely 10 elnököt látott vendégül, de megfordult falai közt több más neves személy, például Mark Twain is. Charles Dickens nem volt hajlandó ott maradni, miután megtudta, hogy ez egy úgynevezett “mértékletes hotel,” ami azt jelenti, hogy nem szolgálnak fel alkoholt. Manapság a hotelt egészen más célból keresik fel a látogatók: a kísértetek miatt. A beszámolók szerint egy kislány szelleme a forrása azoknak a vérfagyasztó jelenségeknek, például képek billegésének a múzeum egyik szobájában, amit róla kapta a “Sarah Szobája” nevet. 2002-ben az egyik éjszakai portás elárult egy titkot a kísértetjárással kapcsolatban. Mivel látta, hogy a személyzet mennyire babonás és hiszékeny, nem tudta megállni, hogy éjszakánként ne osonjon fel a lépcsőkön és elfordítson néhány képet, hogy „megzavarja az elméjüket”. Kiderült tehát, hogy ezután is bárki nyugodtan alhat, mert kísértet nincs a házban.

Forrás: Világutazó
szellem

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend