5 egyiptomi rejtély, melyeket a mai napig nem sikerült megmagyarázni

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Rejtélyek

Hiába állnak már ott több ezer éve és vizsgálgatják hosszú évek óta, még mindig vannak olyan rejtélyek az egyiptomi építményekkel kapcsolatban, amelyekre máig nincs egyöntetű magyarázat.

Tudjuk, mennyire különleges és fejlett volt az egyiptomi kultúra. Na de annyira, hogy a mai modern civilizációnak még mindig nincs sütni valója a titkaikról? Összeszedtünk 5 máig nem tisztázott rejtélyt Egyiptommal kapcsolatban.

A gízai nagy piramis titkos alagútjai és kamrái

Először az Upuaut 2 nevű robot fedezett fel egy kis folyosót meg egy igen kicsi ajtót a piramis déli részén 1993-ban.

Az ajtón túl nem volt semmi, csak egy kis üres tér, ahol egy újabb ajtó állt. A régészeknek fogalmuk sem volt arról, mi célt szolgált. Legközelebb 2010-ben a Djedi nevű robot le is fotózta azt, amit a kis kamrában lehet látni. Több ilyen alagút alagutat és kamrát is találni a piramisban és nem lehet tudni mi célt szolgáltak.

A piramis alagútjai

A piramisok és a szfinx valódi kora

Nem lehet teljességgel meghatározni a gízai nagy piramis és a szfinx korát. Ugyanis a régészek által 1950-es években tett megfigyelések szerint a szfinx felszínén olyan felszíni rongálódások láthatók, amiknek nem kellene ott lenniük.

A sérülések jelentősen eltérnek az Egyiptomban található építmények sérüléseitől, mintha a szfinx valahol teljesen máshol lett volna.

Lubitz szerint a szfinxen víz okozta sérülések találhatóak, amik 3,6 méteren metszik a műemléket. Így meg lehet, hogy a szfinx sokkal régebbi, semmint az a kutatók gondolták volna és egyesek nem zárják ki, hogy egy emberiség előtti civilizáció műve lehet.

Szfinx

Hőmérsékleti anomáliák a gízai nagy piramisban

A régészek érdekes és egyben eltérő hőmérsékleti anomáliákat fedeztek fel a piramisban, ami arra utalhat, hogy valami rejtélyes dolog lehet az elvileg 4500 éves falak mögött.

A hő letapogatásos vizsgálat során a keleti oldalnál figyeltek fel arra, hogy a hőmérsékletek jelentősen eltérnek. Ezzel kapcsolatban már számos elmélet született, de még mindig nincs egy mindenki által elfogadott verzió.

A legvalószínűbb teória szerint egy rejtett átjáró lehet a piramis külső falai mögött, és az okozza a a hatfokos eltérésért.

piramis scannelés

A piramisok építésének titka

Még mindig vita tárgyát képezi az, hogyan is épültek a piramisok. Egyesek az emberek kitartó, több évtizedes munkájára apellálnak, míg mások a földönkívüliek technológiájára. Mindezt annak ellenére, hogy fennmaradt néhány tekercsnyi irat, ami kitér a piramisok építésének egyes részleteire, de mégsem ad elég magyarázatot.

Napjainkban nem egyszer próbálták meg a modern technikával rekonstruálni az építési folyamatokat, de a legnagyobb mérnököknek sem sikerült olyan tökéletes piramist alkotniuk, mint amilyen a gízai nagy piramis.

Arról nem is szólva, hogy égtáját tekintve is abszolút pontos, és alapja is tökéletesen vízszintes.

piramisok és földönkívüliek

A fáraó átka

Már mindenki hallott Tutanhamon sötét átkáról, ami a sírja felfedezése után kelt életre 1922 novemberében mikor Howard Carter Lord Carnarvon rátalált, majd ők és az ásatást résztvevői szép lassan mind elhullottak váratlanul és sokszor kissé megmagyarázhatatlan körülmények között.

„A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát.” – ha minden igaz, ez állt Tutanhamon sírjának bejárata előtt. Egyesek az átokban hisznek, míg mások inkább azokban a penészgomba spórákban, amik halálosnak bizonyultak azok számára, akik jártak a sírban.

Howard Carter

forrás: noiportal.hu

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend