10 tény az alcatrazi börtönszigetről

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekességek

1. A világ egyik leghíresebb egykori börtöne, a San Francisco partjainál fekvő Alcatraz 1853-tól helyőrségként szolgált. Eleinte katonai foglyokat zártak be, a századfordulón például azon amerikai dezertőrök kerültek a börtön falai közé, akik a spanyol-amerikai háború és a kínai boxerlázadás idején tagadták meg a szolgálatot. Csak 1934-től kezdett szigorúan őrzött szövetségi börtönként működni.

2. Amikor Juan Manuel de Ayala spanyol hadnagy első európaiként átvitorlázott a mai Golden Gate helyén 1775-ben, a sziklás szigetet „La Isla de los Alcatraces”-nak, vagyis a pelikánok szigetének keresztelte el. A neve végül egyszerűen Alcatraz lett.

3. 1854-ben az Alcatraz sziklás szigetén húzták fel az Egyesült Államok nyugati partvidékének első világítótornyát, amelyre az aranyláz következtében beáramló szerencsevadászok megnövekedett száma miatt volt szükség. Fényét a hajósok 41 kilométerről is látták.

4. Az Alcatrazt tartják Amerika egyik leginkább kísértetjárta helyének. Az indiánok úgy vélték, a sziget gonosz szellemek otthona, később pedig számos börtönőr és fogoly számolt be paranormális jelenségekről, mint például lebegő tárgyakról, azonosítatlan eredetű lánccsörgésről és suttogó hangokról.

5. Az Alcatraz egyik leghíresebb lakója, Al Capone bendzsón játszott a börtönzenekarban, amely vasárnaponként rendszeresen adott koncertet a többi elítéltnek.

Al Capone

6. A börtönsziget történetének legvéresebb szökési kísérletére 1946-ban került sor. A két őr és három rab életét követelő alcatrazi csata végén a szigetet a tengerészgyalogságnak kellett megostromolnia.

7. A San Francisco-öböl vize rendkívül hideg, ezért a leleményes őrök többek között úgy próbálták meg ellehetetleníteni – szökési kísérleteket, hogy a rabok csak igen forró vízben zuhanyozhattak, így a szervezetük nehezen bírta volna ki a hűs – egyébként cápáktól hemzsegő – vizet.

8. Az Alcatrazon belül a D-blokkban volt a legpokolibb az élet. A bentlakók hetente csupán egyszer hagyhatták el a cellájukat, amikor a rekreációs udvarra mentek, természetesen egyes egyedül.

9. Habár az Egyesült Államok legelvetemültebb gazemberei kaptak helyet a börtönben, az Alcatraz területén nem hajtottak végre kivégzéseket. A halálsoron lévőket a Saint Quentin Állami Börtönbe szállították.

10. Hat évvel a börtön bezárása után egy Mohawk Richard Oakes vezette, száz indiánból álló csoport foglalta el a szigetet 1969 novemberében. Az 1868-as Fort Laramie-egyezményre hivatkoztak, amely az elhagyott, szabad szövetségi földterületetek tulajdonba vételét engedélyezte az amerikai őslakosság számára. 24 dollár értékben üveggyöngyöket és egy piros ruhát kapott volna a kormányzat a szigetért cserébe – ugyanazt az árat, amelyet állítólag a holland telepesek 1626-ban Manhattanért fizettek.

forrás: Múlt-kor

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend