10 érdekesség a vérfarkasokról

1. A vérfarkasoknak vagy farkasembereknek is nevezett, alakváltó emberek különleges helyet kaptak az európai folklórban. Már Hérodotosz görög történetíró is megemlítette őket a Kr. e. 5. században, miközben beszámolt arról, hogy az általa neurinak nevezett törzs (a szkítáktól északra, a mai Ukrajna és Fehéroroszország területén éltek) tagjai évente egyszer átváltoznak farkassá.

2. A boszorkányokhoz hasonlóan a farkasembereknek kikiáltott embereket is bíróságra citálták. Az első ismert tárgyalásokra a 15. század elején került sor, mégpedig a svájci Vaud kantonban.

3. Egy német földműves, bizonyos Peter Stumpp – akit 1589-ben végeztek ki – a források szerint bevallotta, hogy egy különleges öv segítségével képes arra, hogy vérengző farkassá váljon. Továbbá beismerte, hogy végzett 14 gyermekkel és két állapotos asszonnyal.

4. Az állítólagos farkasemberek üldözése a 18. század első évtizedeiig folytatódott. Az utolsó bírósági tárgyalásokra Karintiában és Stájerországban került sor.

5. A vérfarkasoktól való rettegés általában a gyakori farkastámadások idején hágott a tetőpontjára. Az egyik leghírhedtebb esetre Franciaországban került sor 1764 és 1767 között, amikor valószínűleg egy jól megtermett szürke farkas – akit Gévaudan szörnyetegének neveztek el – közel száz ember életét oltotta ki.

6. A néphit szerint általában holdtöltekor szoktak átalakulni az arra képes emberek farkasemberekké, mégpedig egy mágikus kenőcs, egy speciális módon főzött sör vagy egy különleges, farkasbőrből készült öv segítségével.

7. Egy forrás szerint egy farkas lábnyomában összegyűlő esővíz elkortyolgatásával is könnyen el lehet jutni a metamorfózishoz.

8. A vérfarkas azonosítása érdekében a vádlott húsába késsel belevágtak, hogy ellenőrizzék, van-e a sebben szőr. Kevés esélyük volt az átlagnál kissé dúsabb testszőrrel bíró egyéneknek.

9. A farkasemberség kikúrálására több módszer is létezett. Legtöbbször halálos kimenetelű volt a páciensre nézve. Gyakran alkalmazták az igen mérgező akonitint tartalmazó farkasfüvet (ismertebb nevén sisakvirágot).

10. Az elmélet, amely szerint a farkasembert ezüstből készült pengével vagy ezüstgolyókkal lehet likvidálni, a 17. században tűnt fel először, ám a két évszázaddal később terjedt el csak igazán.

forrás: Múlt-kor

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

A farkasember legendája

A farkasember legendája

A világkorszak lépcsőfokain egyre lejjebb haladó ember fokozatosan elveszítette természetfeletti tudását és természetes mágikus képességeit, amelyek emléke azonban…

Olgoj, a mongol halálféreg legendája

Olgoj, a mongol halálféreg legendája

Mongólia több, mint másfél millió négyzetkilométeres területének nagy részét kihalt, füves puszta borítja. A források szerint Thaiföld lakói…

A mitológiák “ördögi” lényei

A mitológiák “ördögi” lényei

A mitológiák képzelet szülte kiméráinak egyik legismertebbje, s egyben az egyik legősibb formája az ókori Egyiptom bikatestű, oroszlánlábú,…

Ismeretlen tengeri lények

Ismeretlen tengeri lények

Amióta a világtengereket is meghódította az emberiség, azóta szinte folyamatosan lábra kel, majd elcsitul, aztán újjáéled néhány rémisztő történet a…

error:
Share via
Copy link