A barlangok nem csupán a denevérek búvóhelye és nem csupán ősi csontokat rejtegetnek magukban. Számos közülük hihetetlen természeti szépségű, és gazdag múltja van, ám vannak olyan dolgok, amikre egyáltalán nem számítanál egy barlang belsejébe betekintve.

1. Biciklipark – Louisville

Ez a bicikli park Kentucky államban, Louisville-ben található, és a világ első földalatti kerékpározó helyszíne. A világ legnagyobb fedett kerékpáros parkja, ahol a kerékpárosok szabadon manőverezhetnek, hiszen komoly pályákat alakítottak ki számukra.

Néhol a barlang mennyezete akár 30 méter magas is lehet. A 92 hektáros barlangban lévő pályát Joe Prisel tervezte, és üzleti parkként is működik, emellett szórakoztató látványosságok is találhatóak itt. A barlang alatt van a Louisville-i Állatkert és néhány kereskedelmi egység is. A magas mészkőfalak miatt úgy érzed, mintha a föld alatt lennél.

2. Ayala klub – Kuba

Kubában található az Ayala nevű klub, amely egy barlang belsejében van, és három bárpult és öt táncparkett található itt, ahol salsa zenét játszanak híres Dj-k, miközben a színes fények visszaverődnek a cseppköveken. Akár ötezer ember is elfér itt, és rendszerint élő show műsorok is vannak, például akrobatikusok, tűznyelők.

A legenda szerint a barlang egykoron a hírhedt kubai sorozatgyilkos Carlos Ayala búvóhelye volt, aki gyerekeket rabolt el és a barlangban rejtőzött. Amikor a kubai gyerekek nem viselkednek jól, a szüleik azzal szokták riogatni őket, légy jó, vagy Carlos Ayala eljön érted.

3. Templom

Egy Kostomarovo nevű orosz falucskában, a tágas Szpasszkij barlangban található egy kolostor. Két templom található ebben a kolostorban, és a meszes sziklából úgy vájták ki, hogy nagyjából 2000 ember férhet itt el. Rengetegen zarándokolnak ide bűnbocsánatért, és a hely a Szentföldről kapta a nevét.

A szerzetesek annak idején a barlangban bújtak el, hogy elkerüljék a vallási üldöztetést Az első templom a tizenkettedik században épült, és megvédte a híveket az ellenséges támadásoktól.

A szerzetesek és a remeték teljesen elszigetelődtek a külvilágtól, ám a kommunista uralom alatt a szerzeteseket kivégezték. Ekkor a kolostor zárva volt, ám a Nagy Honvédő háború idején menedékként szolgált a szovjet katonák számára. 1993-ban azonban újjáépítették.

4. Egy teljesen új ökoszisztéma

A Kínában lévő Er Wan Dong nevű barlangban egy egyedülálló ökoszisztéma alakult ki. A barlang ugyanis annyira hatalmas és elszigetelt, hogy saját külön időjárással is rendelkezik. A tudósok egészen 2012-ig nem merészkedtek le a barlangba, részben azért, mert ehhez szükség volt egy csomó speciális berendezésre.

A barlang ugyanis több mint 250 méter mélyen található, és csaknem 13 hektárnyi a mérete. A barlang bejáratánál nitrátot bányásznak, nincs is túl dús növényzet a környéken. Egy híres kutató azt mondta, hogy a mai kor emberének ismertebb a Hold, mint néhány ilyen barlang. A barlangászok itt, eddig soha nem látott fényképeket készítettek és hoztak a felszínre.

5. Modern barlanglakások

Kínában több mint 30 millió ember még mindig barlangokban él, egy egész közösség is akár, mint Shaanxi tartományban. A porózus talaj és a lösz megkönnyíti, hogy egy barlanglakást, úgynevezett yaodongokat kiépítsenek. Ezek egy szobás lakások ún. rizspapírral, vagy paplannal védve a bejáratot – ajtó helyett.

Ha több pénze van valakinek, akkor több szobát is vásárolhat, valamint van lehetőség villamos energiára, vezetékes vízre és udvarra is. Energiatakarékosak, és nyáron hűvös, télen meleg helyek, sokan emiatt kifejezetten szeretik. Emellett csendes és biztonságos. Ám nem minden barlang spártai, vannak kifejezetten luxusbarlangok is, amelyekhez több mint egy millió dollárért lehet csak hozzájutni.

6. Orvosi rendelő

Két középkorú francia nő rájött, hogy sok betegség gyógyítható az elektromágneses sugárzás segítségével, ezért egy barlangba költöztek. Sokan őrültnek tartották őket, a két nő elvesztett egy csomó barátot emiatt, sőt, még a családjuk sem értette meg, hogy miért költöztek be egy barlangba.

Azonban a világon több ilyen orvosi központ is létesült, köztük a legnagyobb ilyen létesítmény Ausztriában található. Különösen népszerűek a sóbarlangok azok körében, akik légúti betegségekben szenvednek, emellett bőrbetegségek, mint például ekcéma kezelésére is jók. Vannak sóterápia kamrák, ahol egyszerűen csak leülsz egy székre, és belélegzed a sós levegőt.

7. Illegális filmforgatási helyszín

A Devetashka barlang egy hatalmas barlang a Devetaki nevű faluhoz közel, Bulgáriában. Az1950-es években katonai raktárként funkcionált, olajtartály volt. már az ősidőkben is emberek lakták ezt a falut, itt pedig egy védett denevér populáció leledzett.

A barlang 2011-ben vált ismertté, amikor a producerek itt forgatták a Feláldozhatók című filmet (Sylvester Stallone és Bruce Willis főszereplésével), és itt volt az egyik főszereplő búvóhelye. A környezetvédők azonban arra panaszkodtak, hogy a film miatt 75%-kal csökkent a denevér populáció. Szerintük a helyi hatóságok nem adhattak volna engedélyt a forgatásra, mert csak tudományos kutatásokra és idegenforgalmi célból használható a barlang.

8. Csillagászati helyszín

A Gran Canaria nevű barlang a Kanári szigeteken található, és azt bizonyítja, hogy a bennszülötteknek lenyűgöző ismereteik voltak a csillagászatról. A barlang eredetileg templomként működött, és a napéjegyenlőségek és napfordulók pontosan meg vannak jelölve a falain.

A templomban egy egyedi termékenységi rituálé zajlott és zajlik egész évben, azaz egy fényjáték, ami olyan, mint egy letűnt kor képei kivetítve. – mondja egy híres régész. Kb. 3000 évvel ezelőtt éltek itt ezek a bennszülöttek, de aztán Spanyolország meghódította ezt a területet az 1400-as években. Ekkor ez a kultúra eltűnt, de a misztikum mindmáig fennmaradt velük kapcsolatban.

9. Gigantikus komplexum

Alapvetően technikailag nem minősül barlangnak a wieliczkai sóbánya, amely Krakkó mellett található, Lengyelországban. Ám több mint egy évtizede bányásznak ezen a területen sót. Körülbelül 300 kilométer hosszú, és egy hatalmas komplexumot alakítottak itt ki, 9 szint mélységig, ahol kápolnák és fontos vallási szobrok, továbbá történelmi alakok szobrai találhatóak.

A 13. században többnyire katolikus bányászok építették ezeket a hihetetlen szerkezeteket a föld alatt, és egy hatalmas katedrálist is megalkottak. Létezik még egy földalatti tó és só csillárok is ezen a helyen. Jelenleg kedvelt fürdőhely a légzési nehézségben szenvedők számára.

10. Rejtett kincs

2015-ben egy 21 éves izraeli barlangász eltemetett talált kincseket egy barlangban, Izrael északi részén. A hatóságok azonban nem szerették volna azonosítani a helyet, mert attól tartottak, hogy a régi cseppkőbarlangot az orvvadászok kirabolják, más rejtett kincsek után kutatva.

A fiú az apjával és egy barátjával, Hen Zakaival haladt előre ezen a területen, amikor az izraeli barlangász észrevett valamit ragyogni a sötétben. Ez a kék ezüstös rész egy halom pénzérme volt, amit még Nagy Sándor idejében verettek, aki Izraelt a késői 4 században foglalta el. Minden érmén Nagy Sándor arcképe található, a másik oldalán pedig Zeusz és más istenek.

forrás: noiportal.hu

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend