A Yungang barlangszentélyek

A Fuzhou folyó völgyében, nem messze a napjainkban Datong néven ismert várostól egy sor érdes homokkőszikla szolgál a világ egyik legfigyelemreméltóbb buddhista emlékművének otthonául.

A folyó mentén több mint fél mérföld hosszan sorakozó sziklákból Kr. u. 460 körül az Északi Wei-dinasztiához tartozó Vencseng császár választása alapján készült egy több mint 250 mívesen díszített buddhista barlangszentély alkotta hálózat.

Yungang barlangok

Az elődje buddhistákat sújtó erőszakos politikáján felháborodott Vencseng mesteremberek tízezreit fogadta fel, hogy a hitbuzgalom monumentális megnyilvánulásaként kivájassa a tömör sziklából a barlangokat.

A yungangi barlangokat létrehozó művészek közül sokan egyenesen a messzi Nyugat-Kínából érkeztek, ahol hasonló buddhista barlangokon dolgoztak, Mogaóban, a selyemút mentén, és a buddhizmus szülőföldjéről, Közép-Ázsiából és Indiából származó stílusokat alkalmaztak.

Ezek a hatások láthatók Yungangban, amely a korai kínai buddhista művészet tetőpontját és a letisztultabb kínai stílusokba való átmenet kezdetét képviseli.

Barlangok Yungangban

A császári támogatás 494-ben ért véget, amikor az Északi Wei-dinasztia Luojangba menekült, sok száz mérfölddel délre, a yungangi művészek és szobrászok pedig hamarosan egy új barlangkomplexumon dolgoztak Longmen-ben, az új főváros közelében.

Ettől fogva Yungang a szerzeteseké, a zarándokoké, napjainkban pedig a turistáké lett. Ezek a cikornyásan faragott és festett barlangok több mint 50 000 szobrot és domborművet tartalmaznak, a kolosszális, ádáz buddhista testőröktől a miniatűr Buddha-figurákig, melyek derűsen ülnek ízlésesen dekorált falmélyedésekben, lótuszszirmok, lángnyelvek és számtalan spirituális lény által keretezetten.

Yungang Buddha szobor

A mélyedések némelyikét úgy faragták, hogy a mívesen kialakított, réges-rég elkorhadt fa homlokzatokra emlékeztessenek, amelyek egykor a barlangok bejáratát alkották.

Jóllehet a homlokzatok közül néhányat a későbbi évszázadokban kicseréltek, a barlangok többsége ma nyitva áll az elemek előtt. Dacára ennek és a modern kori fenyegetésnek, amelyet az erdőpusztulás okozta homokviharok jelentenek, sok szoboralak 1500 év után is megőrizte ragyogó, vibráló színeit.

barlang

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend