A Tökéletes Szeretet jellemzői

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Szemléletfejlesztés

Van néhány általános jellemzője a Szeretet Tökéletes Formájának. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, akkor tudhatjuk, hogy a szeretet amelyet adni kívánunk nem a tökéletes szeretet.

A szeretet nem cseretárgy

Nem azért jön létre, nem azért van, hogy valamit cserébe kapjunk. Nem érvényes rá az a szokásos emberi játszma, hogy ha kedden én teniszezhetem, te elmehetsz szombaton moziba. Nem igaz rá, hogy szeretlek, ha te is szeretsz engem.

Ahol a szeretet tökéletes formában van jelen, ott az egyén azért szeret, hogy a másik boldog legyen, nem azért, hogy ő boldog lehessen. Ha a szeretet  tökéletes, akkor nem azért jelentkezik, mert te a másikat szereted, vagy mert a másik szerethető, hanem mert nem tehetsz mást. Mert nem tudod nem szeretni.

A szeretet önmaga jutalma

Aki szeret, az magát a szeretés érzését és ennek boldogságát kapja jutalmul, semmi mást. Mert mindig az a boldog, aki szerethet. Az korántsem biztos, hogy akit szeretnek az is boldog lesz ettől. Sokszor mondják azt emberek, hogy „Bárcsak szeretne engem valaki, olyan boldog lennék.” Ez biztos, hogy nem igaz.

Gondolj bele: ha például valaki azt mondja Sebeők János szerelmes beléd, boldogabbnak érzed magad? Vagy, hogy ma találkozott Pistával, aki azt üzeni tiszta szívéből szeret? Bármennyivel is boldogabbnak érzed magad? Persze, hogy nem! A helyzet az, hogy attól, hogy Pista szeret téged semmivel sem változtak az érzéseid. Attól, hogy valaki szeret-e vagy sem, egyszerűen te magad nem leszel boldogabb!

A boldogság a szeretésben, a szeretet gyakorlásában és adásában rejtezik, és nem a megkapásában. A szeretetnek nem tárgyának, hanem alanyának lenni tesz boldoggá. A szeretetnek pedig nincs ára, így nem is vár semmiféle jutalmat cserébe.

A szeretet legyőz minden félelmet

Ha egy fiatal anya egyedül sétál az utcán és szembe jön egy morgós kóbor kutya, a nő valószínűleg megijed és elszalad. Ha ugyanez az anya a gyermekével van, akit szeret, egész biztos, hogy a kutya és gyermeke közé áll.

A szeretete és az abból fakadó féltés, bátorságot ad, ami legyőz minden korábbi korlátot, minden félelmet. Ezért ha egy kapcsolatban ott a tökéletes szeretet, akkor nincs félelem, és akkor nincs semmiféle önmegtartóztatás sem.

Nincs benne az az érzés, hogy ha mindenemet odaadom, talán mindenemet el is veszíthetem. Nincs rá szükség, hogy visszatartsam a szívemből áradó szeretetet, hanem teljes mértékben kitárulkozom, hogy átadjam magam a másiknak. És ha teljesen átadom magam, ha teljes szívemből szeretek, a teljességet kapom vissza.

A félelemnélküliségből születik az igazi kapcsolat és az igazi barát, az igazi lélek-társ. Mert milyen is egy igazi társ, egy jóbarát? El lehet neki mondani mindent, és el is mondok neki mindent. Nincsenek korlátok, határok, titkok, privát szférák.

Nincsenek tabutémák, nincs tabu múlt, tabu jelen, tabu jövő. Miért? Mert a barát, ítélkezés nélkül, mindent meghallgat, befogad és elfogad. Mert nem elvenni, hanem puszta jelenlétével csak adni akar. Éppen ezért a félelemnélküli szeretetben születhet csak meg az igazi barátság, az igazi kapcsolat.

A szeretetnek nincs vetélytársa

Akit a szeretet tökéletes mértékével szeretünk, az számunkra a legtökéletesebbet testesíti meg. És miután a legtökéletesebbnél nincs jobb, nincs semmiféle vetélytársa sem. Miután számunkra ő a legtökéletesebb, ettől nem is tudja elvonni figyelmünket semmi.

Hogy kiben látjuk megtestesülni ezt a legtökéletesebbet, azon múlik, mit látunk benne. Ez pedig azon múlik minek tartjuk, minek látjuk magunkat. Önmagadról alkotott képed határozza meg másokban mit és hogyan szereted őket!

Tarr Bence László

szeretet

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend