Shi Cheng – Az elsüllyesztett kínai város

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekes helyek

Shi Cheng egy faragott lépcsősorokból, érintetlen fagerendákból és gyönyörű épületekből álló ősi kínai város, amelyet ötven éve süllyesztettek el egy tóban. Az utóbbi időben egyre több hobbibúvár fedezi fel magának a kínai Atlantiszt.

Shi Cheng városát korábban Oroszlánvárosként ismerték, és a kínai Zhejiang tartományban található.

Shi-Cheng az Öt oroszlán-hegységről kapta nevét, melynek völgyében a települést 2200 évvel ezelőtt még az első hosszabb uralkodású császári dinasztia alapította.

Shi Cheng elárasztása

Amikor azonban 1959-ben a kínai kormány egy vízi erőmű és egy új gátrendszer építésébe kezdett, a területet elárasztotta a víz, az ősi kínai város maradványait elnyelte a mesterségesen kialakított tó.

Shi Cheng

Shi Cheng romjai ma az Ezer sziget tavaként is emlegetett Qiandao tó mintegy 25–40 méteres mélységében fekszenek.

A Qiandao-tó
A meseszép Qiandao-tó

Shi Cheng ismét hallat magáról

A víz alatti városról hosszú időre elfeledkeztek. A kétezres évek elején aztán egy kutató búvárcsoport és egy filmes stáb merült le a romokhoz, akik gyönyörű lépcsőket, fagerendákat, épületeket találtak, és a tó által elnyelt város érintetlenségét.

Shi Cheng

Az utóbbi időben egyre több hobbibúvár fedezi fel újra az ősi város víz alatti romjait, és lassan a hely tóparti turizmusa is erre épül. Idővel talán a Machu Picchu mellett a kínai víz alatti romváros beúszása is felkerül a bakancslistákra.

Shi Cheng

Egy kínai merüléseket szervező oldal már 120 ezer forinttól kínál kétnapos merülő túrát a Qiandao tó partjára, ahol a turisták vezetett útvonalon az ősi Shi Cheng még érintetlen darabjait fedezhetik fel.

Shi Cheng

A tavat persze ettől függetlenül is sokan keresik fel kristálytiszta – a helyiek szerint – iható vize miatt, de a tóban található olyan különleges egzotikus erdővel borított szigetei miatt is, mint a Majomsziget, a Madársziget, vagy a Kígyósziget.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend