A Prather – zóna az USA-ban, Kalifornia államban, Santa Cruz városától nem messze található.

Úgy is ismerik, mint a Mystery Spot. Úgy tartják, hogy a gravitáció itt nem a földi törvényeknek engedelmeskedik, hanem a sajátjainak. A víz alulról felfele folyik, egy héten egyszer pedig az ember szemtanúja lehet a súlytalanság hatásának.

A helyi legenda szerint, a múlt század 30-as éveinek végén George Prather, akit szörnyű migrén fájdalmak gyötörtek, az orvos tanácsát követve erdei sétákba kezdett. Egyszer Prather azon a helyen találta magát, ami ma a Mystery Spot nevet viseli. És csak itt múlt el a fejfájása. Hirtelen csodák kezdődtek: az iránytű nyila forogni kezdett, a tárgyak pedig furcsán helyezkedtek el a térben. És úgy, mint minden anomáliai zónában, ezen a helyen nem voltak énekes madarak, sem a fauna világának egyéb lakosai.

A bátor Prather házat épített magának az anomáliai zóna epicentrumában. Ám a földcsuszamlás során a lakóház erősen eltorzult. Sokszor próbálták egyenesbe hozni, ám sikertelenül. És akkor Prather megértette: a klasszikus gravitáció itt teljesen másképp hat.

Minden évben több száz lelkes turista érzékeli saját magán a Prather zóna „csodáit”. A figyelmes és barátságos turistavezetők megmutatják mire „képes” az eltorzult gravitáció: nem működő iránytűk segítségével. Kísérleteket mutatnak be olyan eszközökkel, amik ahelyett, hogy lefelé gurulnának a deszkán, felfelé gurulnak. Az egyforma magas emberek közül pedig ugyan azon a deszkán állva mégis valamelyikük magasabb lesz, mivel ezen a helyen „eltorzul a perspektíva”.

A helyi lakosok azt bizonygatják, hogy minden héten egyszer, kedden este a zárás előtt a kunyhóban néhány másodpercre eltűnik a gravitáció és meg lehet tapasztalni a súlytalanság állapotát. Hogy lehet mindezt megmagyarázni?

Anna Akszakova, a művész és dekoratőr, az optikai effektusok szakértője szkeptikusan áll hozzá a dologhoz:

A Prather – zóna – az egyik legzseniálisabb megtévesztés a 20. században. Optikai csalódáson alapul. Ahogy önök is tudják, a kunyhó 25 fokos eldőlési szögben áll. Ez elég elhajlás ahhoz, hogy az emberek ne essenek el, belül pedig olyan érzetük legyen, hogy ön és mindenki más valahogy ferdén áll. A trükk – ahol az egyforma magas turistákat a deszka különböző végeire állítják, és az egyikük magasabbnak tűnik a másiknál – szintén vizuális megtévesztés.

Úgy látszik, hogy John Prather korának egyik legtehetségesebb show man-je és feltalálója, szándékosan építette meg lenyűgöző házát, felhasználva tervezési ismereteit. A berendezés és a külső tér minden egyes centimétere alaposan át van gondolva és gondosan ki van mérve. A hely anomáliájáról szóló szép legenda pedig megtette a dolgát: a naiv turisták áradata a mai napig nem apad el.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend