Ninstints, a haidák elnéptelenedett falva

Ninstints, ez az elnéptelenedett falucska a Csendes-óceán kanadai partvidéke mentén elhelyezkedő Queen Charlotte-szigetcsoport egyik tagjának, Anthony Islandnek egyik csendes, szélvédett öblében fekszik.

A haidák tengerjáró népe legalább 7000 esztendeje telepedett meg a szigeteken. Abból éltek, amit az óceán adott, a gyilkos bálnától kezdve a tengeri sünig, illetve a part menti erdőkben vadásztak és gyűjtögettek.

Ninstints

Ninstints volt a terület legdélibb részét elfoglaló Kunghit haidák központi települése. A haidák „Sqa ‘ngwa-i lnaga’i”-nak (Vörös Tőkehal-szigeti Városnak) hívták, az errefelé bőségesen tenyésző vörös halfajta nyomán.

Jelenlegi elnevezése Nanstints (jelentése: Ő, Aki Kettő) nevének európai eltorzítása. Ő volt az utolsó főnök, mielőtt a falu a 19. század végén elnéptelenedett.

A Kunghit haidák két nagy csoportra oszlottak, a Sasokra és a Hollókra. Mindkét csoport számos nemzetségből állt, amelyek mindegyikének megvoltak a saját hagyományai, mítoszai és jelképei – az utóbbiak közül jó néhányat felfedezhetünk a Ninstintsben talált megkülönböztető totemoszlopokon. Az első nemzetség, akivel az európaiak találkoztak az „A Győzedelmes Város Dalainál Születettek” nevet viselte.

Ninstints

Amikor az első európaiak a 19. században megérkeztek Ninstintsbe, a falu csupán egy volt a szigetek harminc vagy negyven falva közül. Ám tíz év sem telt bele, és a himlő megtizedelte a lakosságot, a misszionáriusok tevékenysége és a kormányzat beavatkozó politikája pedig súlyos kulturális szakadékot idézett elő.

1880-ra Ninstints elnéptelenedett. Kettő kivételével sajnos a többi haida település is erre a sorsra jutott.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend