Ninstints, a haidák elnéptelenedett falva

Ninstints, ez az elnéptelenedett falucska a Csendes-óceán kanadai partvidéke mentén elhelyezkedő Queen Charlotte-szigetcsoport egyik tagjának, Anthony Islandnek egyik csendes, szélvédett öblében fekszik.

A haidák tengerjáró népe legalább 7000 esztendeje telepedett meg a szigeteken. Abból éltek, amit az óceán adott, a gyilkos bálnától kezdve a tengeri sünig, illetve a part menti erdőkben vadásztak és gyűjtögettek.

Ninstints

Ninstints volt a terület legdélibb részét elfoglaló Kunghit haidák központi települése. A haidák “Sqa ‘ngwa-i lnaga’i”-nak (Vörös Tőkehal-szigeti Városnak) hívták, az errefelé bőségesen tenyésző vörös halfajta nyomán.

Jelenlegi elnevezése Nanstints (jelentése: Ő, Aki Kettő) nevének európai eltorzítása. Ő volt az utolsó főnök, mielőtt a falu a 19. század végén elnéptelenedett.

A Kunghit haidák két nagy csoportra oszlottak, a Sasokra és a Hollókra. Mindkét csoport számos nemzetségből állt, amelyek mindegyikének megvoltak a saját hagyományai, mítoszai és jelképei – az utóbbiak közül jó néhányat felfedezhetünk a Ninstintsben talált megkülönböztető totemoszlopokon. Az első nemzetség, akivel az európaiak találkoztak az “A Győzedelmes Város Dalainál Születettek” nevet viselte.

Ninstints

Amikor az első európaiak a 19. században megérkeztek Ninstintsbe, a falu csupán egy volt a szigetek harminc vagy negyven falva közül. Ám tíz év sem telt bele, és a himlő megtizedelte a lakosságot, a misszionáriusok tevékenysége és a kormányzat beavatkozó politikája pedig súlyos kulturális szakadékot idézett elő.

1880-ra Ninstints elnéptelenedett. Kettő kivételével sajnos a többi haida település is erre a sorsra jutott.

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Göbekli Tepe, a 12 ezer éves szentély

Göbekli Tepe, a 12 ezer éves szentély

A Törökországban található Göbekli Tepe feltárását a modern kori régészet legszenzációsabb felfedezésének is titulálják és felülírhatja a civilizáció…

Hunza – Ahol 100 évig élnek az emberek

Hunza – Ahol 100 évig élnek az emberek

A hunzaiak igen hosszú életűek, fiatalon és öregen egyaránt életerősek, állóképességük kimagasló, és megdöbbentő egészségnek örvendenek. Nem ismerik…

A rejtélyes Costa Rica-i kőgolyók

A rejtélyes Costa Rica-i kőgolyók

A Costa Rica-i kőgolyók a jelenkor egyik régészeti rejtélye, mert eredetük, keletkezési idejük és céljuk ismeretlen. Kétségkívül mesterséges…

Capo D’Acqua víz alatti romjai

Capo D’Acqua víz alatti romjai

Rómától keletre, nagyjából két órányi autózásra található a Capo D’Acqua nevű mesterséges tó. Olaszországnak ebben a régiójában számtalan…

error:
Share via
Copy link