Érdekes helyek

Misztikus helyek és erőközpontok a Földön

Piramisok és Stonehenge, katedrálisok és sárkányösvények, csoda és gyógyhelyek, mind-mind olyan térbeli pontok a Földön, amelyek misztikus helynek, vagy erőközpontnak számítanak, legalábbis a spirituális felfogásokban.

Az elképzelések szerint az ilyen helyeken lévő szakrális építmények vagy egy láthatatlan energiavonal kitüntetett pontjain épültek, vagy maguk az építmények hozzák létre a hely különös kisugárzását.

Most a teljesség igénye nélkül válogatva járunk körül egy-egy ilyen misztikus, illetve erőhelyet, keresve az idevágó, mai tudományos kutatások szerint is szóba jöhető hasonlóságokat.

Az óriási egyiptomi piramisokat máig a világ csodái közé sorolják, létrehozásuk is máig nehezen megfejthető technikai bravúrnak számít. Az építményeknek ennél jóval misztikusabb tartalmakat tulajdonítanak, csillagászati, spirituális, sőt parapszichológiai értelemben is. Egyes vélemények szerint a piramisok csillagászati megfigyelőhelyek, amik méreteibe különböző kozmikus és matematikai állandókat kódoltak, mások szerint beavatási erőhelyek, például a testelhagyás létrehozásához.

Ennél tapinthatóbb megfigyelés, hogy a piramisban bizonyos fizikai és élettani hatások megváltoznak, ez az úgynevezett piramishatás, ami szerint a piramisban, illetve az annak arányai szerint készült modellekben, a tetemek mumifikálódnak, a bomlási folyamatok lelassulnak, sőt a fémek kristályszerkezete is megváltozik. Ezt a hatást a spirituális gyógyászatban is használják.

A Stonehenge nevű ősi, angliai kőépítmény csaknem olyan régi, mint a piramisok és legalább annyi misztikus feltételezés is kapcsolódik hozzá, mint egyiptomi társaihoz. A kultikus kőkört szintén tekintik naptárnak, druida beavatási, vagy energiagyűjtő helynek, főképp pedig a dél angliai energiavonalak csomópontjának, ahol a rejtélyes földenergiák egyesülnek. Ezen a közel harminc kilométeres, feltételezett energiavonalon egyébként több szakrális hely is található, további kőkörök, sírdombok, sőt maga a salisbury-i katedrális is. A vonalon állítólag radiesztéziai és elektromágneses anomáliák mérhetők.

A Kínában fennmaradt hagyományok szerint szintén ismernek olyan energiavonalakat, amelyeket sárkányösvényeknek neveznek. Eszerint az emberi testhez hasonlóan a földnek is vannak afféle„akupunktúrás meridiánjai”, ahol az energiák áramlanak, ide építették a pagodákat és más fontos épületeket, illetve ide temették a császárokat is. Ez a felfogás sokban analóg a feng-shui elméletekkel is, ami az ember és a természet közötti egyensúly megteremtésére törekszik.

Más jellegűek, de szintén misztikus helynek tekinthetők a csodatévő kegyhelyek, mint például a Pireneusok lábánál lévő Lourdes-i szent forrás, ami a legenda szerint egy parasztlányka Mária-látomásakor fakadt fel a földből. A forrásnak gyógyító erőt tulajdonítanak, továbbá máig a keresztény világ egyik leglátogatottabb zarándokhelye.

Feltételezik továbbá, hogy azok a helyek, ahol csodák történtek, annak a nyomát tovább viselik, valamint azt is, hogy rendszeres meditációval vagy imával bizonyos helyek – például templomok – megtisztíthatók és energiával tölthetők fel, mindezt a pszi-kutatás pszichometria fogalmával vethetjük össze.

forrás: parapszichologia.hu / Elixír Magazin

error:
Send this to a friend