Mintha nem is a Földön lennénk! – A káprázatos mexikói kristálybarlang

Naica, Chihuahua, Mexikó – A hőmérséklet 45°C, a páratartalom 90%.  A kristálybarlang nem várja tárt karokkal a látogatókat. A betolakodók pedig pár perc alatt komoly veszélybe kerülhetnek, ha nem vigyáznak.

A kristálybarlang egy kis mexikói bányászvároskában, Naicában található, 250 km-re az amerikai határtól, Chihuahua állam szívében.

A kristálybarlang 300 méterrel van a föld alatt, egy óriási ólombányában és több mint félmillió évig senki sem tudott róla. 2000-ben a bányászok véletlenül fedezték fel.

A barlangban az ember 30 perc alatt meghallhat! Védőruha nélkül csak 5 percre engedik be a felfedezőket, hogy kipróbálják, mit bír a szervezetük a kegyetlen hőségben.

A szemet gyönyörködtető csoda semmihez sem fogható. A gigantikus kristálykatedrálist a természet hozta létre. Teljesen ellentmond a világról alkotott fogalmainknak. Idegen, különös világ ez a hely a Földön.

A barlangterem akkora mint egy focipálya, a belmagassága pedig, mint egy kétszintes házé. A gipszkristályok között vannak 11 méter hosszúak és 55 tonna tömegűek is! Akkorák, mint egy telefonpózna, de annál százszor súlyosabbak.

Ezek a döbbenetes oszlopok gipszből vannak, ugyanabból az ásványi anyagból, amelyből a hétköznapi gipszkarton is készül. Ám ezek a kristályok egyáltalán nem hétköznapiak. Ötször nagyobbak az eddig találtaknál.

Hosszú időbe telik, mire a gipsz kristályosodik. Állandó körülmények, víz és hő kell hozzá. A kristálybarlang a fejlődése során fél millió évig víz alatt volt. A barlangban rekedt víz sok gipszet tartalmazott. A gipsz hozzátapadt a barlang falához és padlójához. Idővel pedig létrejött ez az óriás kristálybarlang.

Azonban továbbra is rejtély, hogy ez a földtani csoda egyedülálló-e a világon, vagy sem. A tudósok bizonyítékot keresnek arra, hogy a körülmények megfelelőek voltak-e más kristálybarlangok kialakulásához is, a mexikói síkság alatt húzódó katlanban.

barlang

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend