Helyreállították a világ egyik legrégebbi és legnagyobb térképét

Nemrég fejezték be annak az atlasznak a felújítását, ami 60 oldalon keresztül ábrázolta az 1587-ben ismert világot.

Urbano Monte nevét és személyét sem sokan ismerik, a 16. századi Milánóban élt térképészről meglehetősen keveset tudni. Azt azonban igen, hogy ő készítette azt a térképet, ami az akkor ismert világot ábrázolja, és ami máig az egyik legnagyobb ilyen, az eddig ismert, fennmaradt térképek közül.

A kézzel rajzolt, 60 oldalas atlasz 431 évvel ezelőtt készült, amit a gyűjtőként ismert David Rumsey, valamint unokaöccse újítottak fel. Az eredmény igen meggyőző lett.

© David Rumsey

A világtérképet az Északi-sarkról nézve ábrázolta, ami szokatlannak számított 1587-ben. Érdekes ugyanakkor, hogy Japánt minden, hasonló korabeli térképhez képest részletesebben, jóval több településnévvel rajzolta meg.

A felújítást végző szakemberek szerint minden bizonnyal azért, mert 1585-ben, vagyis a térkép elkészülte előtt két évvel egy japán delegáció járt Milánóban, akikkel Monte is beszélgethetett.

A térképen persze vannak pontatlanságok, a Déli-sarkot például torzítva ábrázolta. Mindez annak köszönhető, hogy a gömbfelületen elhelyezkedő területeket 2D-ben akarta ábrázolni.

A térkép azonban nemcsak emiatt fontos, hanem azért is, mert bepillantást enged abba, hogyan is gondolkodtak az 1500-as évek végén élők a világról. Vannak rajta a hajósokra leselkedő víziszörnyek, kentaur, unikornis és elefántot elragadó óriási madár is.

A térkép helyreállítását végző David Rumsey blogján még több képet talál, nagyobb felbontásban is. Sőt, vásárolhat is a helyreállított világtérkép lenyomatából.

forrás: hvg.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend