„Mintha az ‘Erőt’ használnám” – Gondolatai segítségével sakkozott a számítógépen a lebénult férfi

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Tudomány és technika

Először tettek közé egy olyan felvételt, melyen a Neuralink vállalat agy-számítógép interfész chipje működés közben látható.

Elon Musk saját projektjét korábban a mesterséges intelligencia méltó kihívójának nevezte.

Kritikusai eleinte szkeptikusan álltak a feltaláló-üzletember nagyszabású terveihez, megemlítve, hogy a számítógépek „telepatikus” úton való irányításának ötlete sokakban kelt félelmet és visszatetszést.

Az agyi implantátumok azonban hatalmas segítséget jelenthetnek a különféle bénulásos betegségekben szenvedő emberek számára.

Hogy a fenti állítás mennyire igaz, az jól látható az alábbi felvételen is, melyen a nyaktól lefelé lebénult Noland Arbaugh látható, aki immár csupán gondolatai segítségével sakkozik a számítógépen.

A 29 éves férfi egy nyolc évvel ezelőtti autóbaleset következtében vált mozgáskorlátozottá, utolsó reményeként pedig jelentkezett a Neuralink programjára, melynek során beültették agyába a parányi eszközt.

Arbaugh szerint az élmény olyan, mintha a Csillagok Háborújából ismert „erő” segítségével mozgatná a táblán a bábukat.

Újdonsült képességeivel egyébként nem csak sakkozni tud. Állítása szerint képes volt nyolc órát játszani a népszerű Civilization VI stratégiai játékkal.

A már-már sci-fibe illő jelenetek magát Elon Muskot is lenyűgözték, aki a saját közösségi oldalán is megosztotta Arbaugh videóját, hozzátéve „itt már telepátiát látunk”.

forrás

chip Elon Musk telepátia

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend