A gabonakörök rejtélye

A gabonakörök (angol kifejezéssel: crop circle) az utóbbi idők legkülönösebb talányainak egyike. Eredetük ismeretlen, valakik a legburjánzóbb mezőket használják rajzasztalnak, hogy megfejthetetlen üzeneteket hagyjanak.

A gabonakörökről többen azt képzelik, hogy földönkívüli intelligencia hozta őket létre. Lenyűgöző művek, amelyek érett kalászok földre fektetésével és meghatározott rend szerinti eligazításával alakultak ki, s csodálatos módon, az elfektetett szárak mind épek. A mintázat csak igen magasról szemlélve rajzolódik ki, tökéletes ívek és bonyolult motívumok alkotják.

1978-ban kezdtek el foglalkozni a gabonakörök jelenségével, bár az első körök már korábban megjelentek. Ez az év arról is nevezetes, hogy világszerte kivételesen sok ufóészlelés történt.

Vajon milyen üzenetet hordoznak ezek az ábrák? És kik lehetnek a körök rejtélyes alkotói?

Ahogy az ismeretlen események kapcsán gyakran előfordul, több, egymástól radikálisan különböző elmélet is született.

Titokzatos jelenség

Gabonakörök először az 1970-es években tűntek fel Dél-Angliában. Ezen a földterületen jegyezték fel az első rejtélyes ábrákat, amelyek aztán felbukkantak Németországban, Svájcban, Franciaországban, Új-Zélandon, Japánban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Olaszországban is.

Mivel a körök rejtélyes módon mindig éjszaka jelennek meg, és főként Angliában, az áprilistól szeptemberig tartó, gabonaérési időszakot részesítik előnyben, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a helyi gazdáknak. A gabonakörök belsejében végzett számos vizsgálat közül egyvalami különösen megdöbbentő: ez pedig a gabonaszárak elhelyezkedése.

Ezek ugyanis spirál alakban a földre hajtva fekszenek, de a szárak nincsenek eltörve. A földre hajtva is tovább nőttek és beérlelték kalászaikat. S a kör belsejében talált rovarok mind kifelé menekültek a kör belsejéből, talán, ahogy néhány tudós feltételezi, a jelen lévő sugárzás elől futva.

Gabonakörök

Látványos piktogramok

A kezdeti egyszerű ábrákhoz képest, 1991-től beszélhetünk igazán „piktogramokról”, vagyis olyan szimbólumokról, amelyek tulajdonságaikat, méretüket és  a korábbiakhoz viszonyított aprólékosságukat tekintve teljesen eltérők, és nem emberi eredetet sejtetnek.

A gabonakörökkel foglalkozó kutatók közül többen is azt feltételezik, hogy ezek az ábrák segítségünkre lehetnek jövőbeli események megjósolásában és megértésében.

Van, aki viszont úgy véli, hogy a gabonakör jelensége a Föld „újraprogramozására” szolgál, így nyújtva segítséget a mély krízisből való kilábaláshoz.

A kezdetben megjelent körök átmérője ritkán volt nagyobb harminc méternél, a 2001 után keletkezettek jóval nagyobbak: egy négyszáztíz különböző nagyságú kombinációjából összeálló alakzat legnagyobb körének átmérője meghaladta a háromszáz métert!

Ez egy kivételes eset, amely valamiféle folyamatos növekedésben lévő és állandóan változó jelenséget szimbolizál. Ugyanakkor a körök méretének növekedésében benne van a hamisítók keze is, akik „reklám” jellegű köröket is gyártanak, híres termékek logóival, jócskán megnehezítve ezzel a kutatók munkáját.

Lawrence Rockefeller amerikai milliárdos 1999-ben tudományos kutatást finanszírozott a gabonakörökkel kapcsolatban.

A kutatásban részt vevő tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a gabonakörök bizonyos részeit  biztosan nem készíthették emberek, ugyanis az alakzatokban levő gabonaszárakra elektromágneses eredetű energia hat!

Különleges helyszínek

Hol jön létre a legtöbb gabonakör? Különös, hogy a földönkívüliek, már ha tényleg tőlük származnak ezek a tökéletes alakzatok, Dél-Angliát részesítik előnyben, különösképpen ősi, megalitikus építményeket is magában foglaló területeit: Stonhenge, Avebury és Silbury Hill.

Ezek mind vonzó célpontot jelentenek a turisták számára, de nem csak nekik. Kevesen tudják, hogy az előbb említett terület egy katonai zóna kellős közepén helyezkedik el, amely az angol légierő gabonakörökkel foglalkozó különítményének bázisa!

gabonakör

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend