Érdekességek

A növény, ami jelzi, hol a gyémánt

A gyémánt a világ egyik legértékesebb drágaköve, éppen ezért óriási kihívás gazdag gyémántlelőhelyet találni. Furcsa módon egy növény segíti a kutatókat, a Pandanus candelabrum, amely szinte csak olyan helyen nő, ahol gyémánt is található.

gyemantvadaszok

A Pandanus candelabrum egy pálmaszerű növény, akár tíz méter magasra is megnőhet, vékony, hosszú levelei vannak. Afrikában őshonos, csak a kimberlit nevű kőzeten él meg.

Ez azért érdekes, mert a kimberlithez kapcsolódnak a Föld elsődleges gyémántlelőhelyei. A kimberlit egy alkáli magmás kőzet, úgynevezett robbanásos vulkanizmus során jön létre. Ilyenkor a vulkáni tevékenység kimberlitkürtőket hoz létre, amelyek különböző nagyságúak lehetnek (néhány méterestől akár néhány száz méteresig). A gyémánt ezekben a kürtőkben található.

pandanus-candelabrum02
Pandandus candelabrum
Fotó: Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem

A kutatók nem tudják pontosan, hogy a Pandanus candelabrum miért ezt a kőzetet szereti, de egyelőre csak kimberlites területen találtak fajtájából. Úgy tűnik, az olyan kőzetet szereti, amelyben nagyon magas az olyan ásványi anyagok aránya, mint a foszfor, a magnézium és a kálium.

error:
Send this to a friend