Ennél magasabbra még nem építettek házat Európában

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekes helyek

Közvetlenül a svájci-olasz határ mellett, a Signalkuppe nevű hegy 4554 méter magas csúcsán áll a Margarita menedékház, a Capanna Regina Margherita. A Signalkuppe az Alpok ötödik legmagasabb csúcsa, de a Margarita menedékháznál nem áll magasabban ház Európában.

A menedékházat nem egyszerű megközelíteni. 3275 méterig ugyan felvisz egy felvonó, de onnan gyalog kell megtenni a maradék 1300 méternyi magasságot a csúcsig.

Tulajdonképpen bárki nekivághat, de profi alpinista felszerelés és hegyi vezető ajánlott az utat keresztező veszélyes gleccserhasadékok miatt.

Négyezer méteren már a körülmények sem hétköznapiak. Jelentkezhet hegyi betegség, légszomj azoknál, akik nem járnak gyakran a magas hegyekben. Ha a kisüt a nap, akkor védelem nélkül pillanat alatt leég vagy napszúrást kap a hegymászó, a vakítóan csillogó hó pedig hóvakságot okozhat. A fényvisszaverődés olyan erős a hóról, hogy alulról sebesre képes égetni egy nap alatt a túrázó orrlikait. Ha köd vagy vihar van, könnyen el lehet tévedni, ami a hidegben végzetes lehet.

A menedékházban bárki megszállhat, de különösen drága odafent az élet, mivel helikopterrel szállítják fel a szükséges dolgokat. A zord téli idő miatt a házban csak júniustól szeptemberig van személyzet. A szezonon kívül is nyitva hagynak egy téli helyiséget, a rossz időjárás miatt esetlegesen fennrekedő hegymászóknak.

2017 nyara óta a házhoz legközelebb eső település, Alagna Valsesia elöljárósága engedélyezte, hogy a házban hivatalosan is házasságot lehessen kötni. Az extrém helyszínen azonban érthető módon nem tolonganak a jegyespárok.

A ház építésének irányítását az Olasz Alpin Klub vállalta magára 1889-ben. Az egyes elemeiket szamárháton szállították fel a hegy tetejére.

A szenvedélyes hegymászóként ismert Savoyai Margit olasz királynéról elnevezett házat 1893-ban adták át, méghozzá a királyné személyes jelenlétében. A királyné volt az első nő, aki megmászta az Alpok második legmagasabb hegyét, a Signalkuppétől nem messze emelkedő, 4634 méter magas Monte Rosát.

Az eleinte inkább csak kunyhónak nevezhető épületben egy hegyi betegséget kutató bázis kapott helyet. Később beköltözött egy meteorológiai állomás is. A házat 1977-ben teljes körűen felújították, kibővítették, korszerűsítették. Ma Európa legmagasabb pontján álló menedékházként a hegymászók, a magashegyi túrázók, és nem utolsósorban a magashegyi házasságkötők kedvelt célpontja.

forrás: Tenczer Gábor /Ma is tanultam valamit/index.hu

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend