Bungle Bungle – Nyugat-Ausztrália varázslatos homokkősziklái

A bennszülöttek Álomidő néven ismert teremtéstörténetei leírják a mitikus folyamatot, amelynek során Ausztrália létrejött.

Ezek a történetek a táj fizikai megjelenéséhez kötődnek – mintha a topográfiai különlegességek megmagyarázásának igénye lángra gyújtotta volna az ősi nép képzeletét, és azt sugallta volna nekik, hogy létezik egy természetfeletti teremtő lények lakta világ.

A nyugat-ausztráliai Bungle Bungle az „álmodó helyek” – az Álomidő szellemeinek otthonául szolgáló területek – egyike.

bungle-bungle02

Ez a hegység gödrökkel és kráterekkel teli, mint egy holdbéli táj, és a földönkívülinek tetsző, narancssárgán és szürkén sávozott kődudorokra és csomókra pillantva jóformán lehetetlen elhinni, hogy természeti jelenség eredményei.

bungle-bungle03

bungle-bungle06

Valójában ezek a hatalmas, csíkos méhkaptárok az erózió munkája nyomán jöttek létre. A Tanami-sivatagból érkező forró szél az évszázadok során napvilágra hozta a homokkövet és a föld belső rétegeinek algáit, és óceáni tájat teremtett, amely a magasból nézve úgy fest, mint egy korallzátony.

bungle-bungle04

Az Echidna- szurdok egy keskeny hasadék, amely két hatalmas, vöröses-aranysárga homokkősziklán húzódik keresztül. Bizonyos helyeken a szurdok mindössze két méter széles, ám két kilométer hosszú, mintha valami óriás vagy isten ősrégi sérelem okán a sziklának esett volna a kardjával.

bungle-bungle05

Az Ausztrália faunáját alkotó látványos fajok közül többnek is otthona ez a vidék – kiváltképp a fennsík száraz folyómedreiben tenyésző madárfajoknak. Papagájok és szivárványos mézfaló gyurgyalagok röpködnek itt a vízmosások mentén.

Megdöbbentő módon a nem bennszülöttek csak az 1980-as években fedezték fel a vidéket, amelynek igen nagy hányada spirituális szempontból mindmáig a bennszülöttek birodalma.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error: