Bungle Bungle – Nyugat-Ausztrália varázslatos homokkősziklái

A bennszülöttek Álomidő néven ismert teremtéstörténetei leírják a mitikus folyamatot, amelynek során Ausztrália létrejött.

Ezek a történetek a táj fizikai megjelenéséhez kötődnek – mintha a topográfiai különlegességek megmagyarázásának igénye lángra gyújtotta volna az ősi nép képzeletét, és azt sugallta volna nekik, hogy létezik egy természetfeletti teremtő lények lakta világ.

A nyugat-ausztráliai Bungle Bungle az “álmodó helyek” – az Álomidő szellemeinek otthonául szolgáló területek – egyike.

bungle-bungle02

Ez a hegység gödrökkel és kráterekkel teli, mint egy holdbéli táj, és a földönkívülinek tetsző, narancssárgán és szürkén sávozott kődudorokra és csomókra pillantva jóformán lehetetlen elhinni, hogy természeti jelenség eredményei.

bungle-bungle03

bungle-bungle06

Valójában ezek a hatalmas, csíkos méhkaptárok az erózió munkája nyomán jöttek létre. A Tanami-sivatagból érkező forró szél az évszázadok során napvilágra hozta a homokkövet és a föld belső rétegeinek algáit, és óceáni tájat teremtett, amely a magasból nézve úgy fest, mint egy korallzátony.

bungle-bungle04

Az Echidna- szurdok egy keskeny hasadék, amely két hatalmas, vöröses-aranysárga homokkősziklán húzódik keresztül. Bizonyos helyeken a szurdok mindössze két méter széles, ám két kilométer hosszú, mintha valami óriás vagy isten ősrégi sérelem okán a sziklának esett volna a kardjával.

bungle-bungle05

Az Ausztrália faunáját alkotó látványos fajok közül többnek is otthona ez a vidék – kiváltképp a fennsík száraz folyómedreiben tenyésző madárfajoknak. Papagájok és szivárványos mézfaló gyurgyalagok röpködnek itt a vízmosások mentén.

Megdöbbentő módon a nem bennszülöttek csak az 1980-as években fedezték fel a vidéket, amelynek igen nagy hányada spirituális szempontból mindmáig a bennszülöttek birodalma.

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Föld alá rejtett titkos templomok

Föld alá rejtett titkos templomok

Lalibela egy különleges, szent város és zarándokhely Etiópia területén. Az itt található föld alá süllyesztett templomokat sokan a…

A sénanque-i apátság

A sénanque-i apátság

Provence, Franciaország – Nyaranta a sénanque-i apátság körül a levegő megtelik a virágzó levendula illatával és a szürke…

error:
Share via
Copy link