Az amerikaiak fele hisz a szellemekben, démonokban és más természetfeletti lényekben

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Parapszichológia

A paranormális jelenségekbe vetett hit meglehetősen elterjedt az Egyesült Államokban – derül ki egy nemrég végzett felmérésből.

A YouGov piackutató és adatelemző cég által végzett közvéleménykutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy az Egyesült Államok lakossága milyen arányban hisz a szellemekben, démonokban és más nem evilági lényekben, figyelembe véve a kutatásban résztvevők politikai szimpátiáját is.

A válaszadó republikánus szavazóknak több mint a fele – 54% – mondta azt, hogy démonok „biztosan” vagy „valószínűleg” léteznek, míg a demokraták 34%-a válaszolt ugyanígy.

A szellemek létezésével kapcsolatban már kicsit kiélezettebb volt a verseny. A republikánusok 46 %-a szerint a kísértetek köztünk járnak, s ezzel a megállapítással a demokraták 41%-a is egyetértett.

Más természetfeletti lények létezését a republikánusok fele, a demokraták 41%-a tartja elképzelhetőnek.

A felmérés szerint a vámpírok jártak a legrosszabbul: a republikánus szavazók mindössze 14, a demokrata szimpatizánsok 8%-a tartott attól, hogy megharapják a nyakukat.

Christopher French pszichológiaprofesszor, a londoni Goldsmiths Egyetem Anomalisztikus Pszichológiai Kutatócsoportjának vezetője a The Atlanticnak azt mondta, hogy a paranormális dolgokba vetett hit természetes velejárója annak, ha az ember olyan dolgokkal találkozik, amelyeket nem tud megmagyarázni.

„Az emberek megpróbálnak értelmet adni valaminek, ami számukra megmagyarázhatatlannak tűnik.” – véli French.

„Kutatásaink során gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor például a szemtanúk különféle hangokat vagy vizuális effektusokat értelmeznek félre, mivel az adott helyzetben nem is gondolnának arra, hogy a jelenségnek akár természetes magyarázata is lehet. Sokan paranormális eredetet tulajdonítanak annak, amit nem értenek.” – fejti ki a szakember.

French hozzátette szerinte a legtöbben nincsenek kibékülve saját halandóságuk gondolatával, ezért keresnek valami kapaszkodót, mely ez esetben a különféle természetfeletti lényekben való hit.

közvélemény-kutatás

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend