Akusztikus csoda az ősi máltai megalitikus templomokban

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekes helyek

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az ősi máltai megalitikus templomok építése során elsődleges szempont lehetett a megfelelő akusztika és hangzásvilág kialakítása.

Málta a megalitikus építmények őshazája – a kutatást irányító Old Temples Study Foundation (OTSF)szakértői most a nagyjából 6000 évvel ezelőtt épített helyi templomok akusztikáját vizsgálták meg.

Az építmények több ezer évvel Stonehenge vagy a piramisok előtt készültek, és az ősi templomok egyedülálló építészeti gyökerekkel rendelkeznek, ahogy az Hal Saflieni Hypogeum sírtemplomában is felfedezhető. A többszintes sírbarlang és a rituális sírkamrák mindaddig feltáratlanok voltak, amíg 1902-ben, munkások véletlenül fel nem fedezték azokat.

Megalitikus templomok Máltán

A Hypogeum egyik tudományos munkatársa, Josep Farrugia az építmény különleges hanghatására hívja fel a figyelmet:

„Van egy kis fülke az egyik falban, amit mi jóskamrának nevezünk. Ha valaki itt mély hangon beszél, az az egész hypogeumban visszhangzik. Az ősi kegyhely rezonanciája példa nélküli. A hang morajlását mindenhol hallani. Az építményben állni olyan, mintha egy hatalmas harang belsejében lennénk. A hangokat a csontjaidban érzed. Igazán borzongató.”

Megalitikus templomok Máltán

Miután Linda Eneix, az OTSF vezetője egy Londoni repülőút során látott egy filmet a kőkorszaki akusztikáról, felvetődött benne a helyi kutatás lehetősége. Ötletéről alapítványa igazgatóit is értesítette, majd a konzorcium felvette a kapcsolatot a PEAR (Princeton Mérnöki Rendellenességeket Kutató) Intézettel, akik a régészeti akusztika terén is végeznek vizsgálatokat.

A kutatócsoport 1994-ben kezdte először a megalitikus építmények vizsgálatát a hanghatások szempontjából (ekkor még Angliában). Megfigyelték, hogy az ősi kamrák a 95-120 hertzes frekvenciatartományon hosszan tartó, erős rezonanciát bocsátanak ki. A helyszínen folytatott tesztek ezt az értéket kicsit magasabbra, 111 hz-re tették.

Az OTSF tesztelése során kiderült, hogy ennek a hangtartománynak fiziológiás hatása is van, és azok az emberek, akik ilyen környezetben akármennyi időt is töltenek, olyan vibrációnak teszik ki magukat, ami már az elméjükre is befolyással lehet. A Máltai Egyetem hangkutatója, Daniel Talma professzor szerint:

„Bizonyos frekvencián vannak olyan hanghullámok, amik erősítik, és olyanok is, amik kioltják egymást. Az ötlet, hogy ezeket több ezer évvel ezelőtt bizonyos transzállapot elérésére használták, teljesen elbűvölő.”

Megalitikus templomok Máltán

Dr. Ian A. Cook legújabb vizsgálatai 2008-ban jelentek meg az emberi agy tevékenységéről. A kutatás során egészséges jelentkezők agyműködését mérték EEG műszerrel, különböző frekvenciákon. A kísérlet során kiderült, hogy 110 hz-nél a nyelvi központ relatíve deaktiválódik és átmenetileg az agy jobb féltekéje lép működésbe, amely az érzelmekért felelős.

Közérthetőbben: az emberek általában védtelenek 110 vagy 111 hz frekvenciával szemben. Ezen a mennyiségen túl az agy olyan területei kapcsolnak be, amelyek a hangulatokra, empátiára és a társadalmi viselkedésre korlátozódnak.

A régészek egyelőre még nem találtak magyarázatot erre a körülbelül hatezer évvel ezelőtt virágzó, kifinomult mérnöki tudományra.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend