A perui Stargate – Más világokra nyíló kapu, vagy csak egy precízen megmunkált szikla?

A világ (és különösen Dél-Amerika) tele van meglepetésekkel. Peru déli részén, a Hayu-Marca hegyi régióban található egy hatalmas, monolitikus, kapuhoz hasonló „szerkezetet”. 

A kutató Christian Brachthäuser egy (meglehetősen rossz) internetes fotóval felszerelkezve,  1998 októberében ennek a „Stargate”-nek(csillagkapunak) – ahogy az internet különböző oldalain nevezték – a keresésére indult.

Barátjával, Ivan Bonettivel aki kitűnő nyelvismeretével óriási segítséget jelentett, megpróbálták megtalálni ezt az eddig teljesen ismeretlen kő-monumentumot – és végül valóban meglelték!

Aramu Muru

A Titicaca-tónál fekvő Puno várostól kb. 35 kilométernyire található Hayu Marca települést a helyi indiók a régi hagyományokból már régóta „az istenek városaként” ismerik, a szakadékoktól szabdalt hegyvidéken azonban sosem kutatták alaposabban.

A környéken rábukkantak még néhány más, mesterségesen megmunkált sziklaformációra is, amelyek szintén felbukkannak a régi indió-mondákban. Már előzőleg és perui ottlétük idején is kialakult a benyomásuk, miszerint a környék számos legendáját még egyáltalán nem rögzítették írásban. Legalábbis a Berni Egyetemi Könyvtárban még a könyvtáros segítségével sem találtak semmi erre vonatkozó irodalmat.

A célnál csak ámultak és bámultak! A hatalmas „kaput” (La Puerta del Diabolo = Ördögkapu) precíz kőmegmunkálással egy természetes, hét méter magas sziklafrontba vágták. Vagy pontosabban: mintha sajtkéssel vágták volna ki!

A felülete keletre néz, az egész formáció a Copacabana/La Paz-úttól nem messze található. A szerkezet közepén, az ajtó lábánál találtak egy második, mélyebb bevágást, amely alig két méter magas, kb. fél méter mély és egy méter széles. Jelentése ismeretlen.

Vajon mit szól(ná)nak ehhez a régészek? Vélhetőleg „egyértelműen” kultikus helyként kategorizálnák, és ezzel eltüntetnék a szokásos fiók mélyén.

Tudomásuk szerint azonban eddig még egyetlen archeológiai vagy más tudományos közlemény sem jelent meg erről a különös, monumentális műemlékről.

Kulcs más világokhoz?

Jose Luis Delgado Mamani, a felfedező 1998 júliusában a környéken tett felderítő túrája során botlott bele a mesterséges bevágású, különleges sziklaformációba. Mamani mint helyi idegenvezető jobban meg akarta ismerni ezt a vidéket.

Felfedezése után a régészek és az inkákkal foglalkozó történészek folyamatosan látogatták a területet. Csak ekkor derült ki, hogy az ott élő indióknak van egy legendájuk

„az istenek országába vezető kapuról”.

A legenda mesél nagy hősökről is, akik a távoli múltban átmentek a kapun, hogy meglátogassák isteneiket és elnyerjék a halhatatlanságot. Ők aztán – a legenda szerint – ritka alkalmakkor, ugyanezen a kapun keresztül, isteneikkel együtt visszatértek, hogy megszemléljék „a királyság minden országát”.

Egy másik legenda beszámol arról az időről, amikor a spanyol konkvisztádorok meghódították Perut, ellopták az indiók aranyát és lerombolták templomaikat. Röviddel azelőtt a „Hét sugár templomának” inka papja, Aramu Muru még el tudott menekülni. Egy kis arany koronggal a birtokában biztos helyre jutott az öldöklő és gyújtogató sereg elől.

A korongot úgy ismerték, mint „kulcsot a hét sugár isteneihez”. Aramu Muru a Hayu Marca hegyvidékre menekült. Odaérve a „kapuhoz” megmutatta az ott lévő néhány indiónak a korongját, majd titokzatos módon kinyitotta vele a kaput. A legenda szerint egy kék fényben sugárzó alagút tárult fel mögötte.

Az inka pap átadta a korongot az elképedt indióknak, majd eltűnt. Soha többé nem látták. Hogy mi történt később a koronggal, azt nem tudni.

Amennyire sikerült kideríteniük, a régészek a kisebbik kapu jobb oldalán, egy csupán tenyérnagyságú mélyedésben sejtik a helyet, amelybe be lehetett helyezni az indió-legenda aranykorongját, hogy kinyissák vele a „portált”.

Az indiók mindenesetre úgy folytatják a mesét, hogy

ez a kapu lesz az a hely is, ahonnan az istenek majd egy napon ismét visszatérnek hozzájuk.

Brachthäusert és barátját kísérteties érzés kerítette hatalmába. Kétségtelenül léteznek helyek, ahol egykor az istenek közvetlen kapcsolatba léptek az emberekkel. Talán ők is épp egy ilyen helyen álltak? Talán nem vettek észre valamit?

A talajban, a sziklában, a környéken… További utalások lennének a „lehetetlenre”? A rendkívül érdekes, sokatmondó mítoszok és a sziklák precíz megmunkálása miatt kétségtelen, hogy rendkívül fontos lenne többet is megtudni erről a rejtélyes „kapuról”.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend