Az óriási kőgolyók völgyénél kevés meglepőbb hely létezik a világon

Kőgolyók Kazahsztán

A kazah sztyeppén a semmiből hirtelen feltűnő óriási golyók sajnos nem az óriások megkövesedett lekváros gombócai, de látványuk ettől még nem lesz mindennapibb.

A Torisként ismertté vált, a nyugat-kazahsztáni Setpe városa közelében lévő völgyben számos, akár három-négy méter átmérőjű kőgömbbel találkozhatunk, melyeket az UFO-kutatók földönkívüli erők műveként emlegetnek, a tudományos magyarázatot pedig félrevezetésnek titulálják.

kazah-kogolyok02

Az igazság ennél sajnos jóval egyszerűbb: az ásványi anyagok héjas kristályosodásával, az igazgyöngyök keletkezéséhez hasonló folyamat során, mintegy 120-180 millió évvel ezelőtt jöttek létre, hasonlóan például az új-zélandi, óceánparti Moeraki-sziklákhoz, noha méretük azoknál jóval nagyobb.

kazah-kogolyok03

A kazahok úgy tartják, hogy a furcsa alakzatok egy fosztogató horda támadásakor elhangzott közös imának köszönhetően kővé vált harcosok.

kazah-kogolyok04

Az erózió miatt néhány példányról lehullott a vastag, évmilliók alatt rárakódott külső réteg, így jól láthatóvá válik a közepükben lévő, jóval sötétebb kő is.

kazah-kogolyok05

A gömbök fosszíliákban és növényi nyomokban gazdagok, de egy-egy vizsgálat során ásványok egész sora is kimutatható.

Fotók: Wikimedia Commons, Yaplakal, About Kazakhstan

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend