Érdekes helyek

Svédországban található a paranormális jelenségekkel kapcsolatos dokumentumok legnagyobb archívuma

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

A svédországi Norrköping városa ad otthont a világ legnagyobb UFO-król és paranormális jelenségekről szóló dokumentumgyűjteményének.

A „Megmagyarázhatatlanok archívuma” (“The Archives of the Unexplained” – AFU) elnevezésű könyvtárat 1973-ban alapította az „UFO Munkacsoport” három lelkes tagja, Håkan Blomkvist, Kjell Jonsson és Anders Liljegren, manapság pedig a a 65 éves Claes Swan és a 73 éves Anders Liljegren felügyelik.

Anders Liljegren, a könyvtár egyik vezetője

Az óriási, 700 négyzeméteren elterülő föld alatti intézményben főként a világ rejtélyes jelenségeivel kapcsolatos könyveket, újságkivágásokat, valamint első kézből származó beszámolókat találhatunk.

„Akár a ‘tudás tárházának’ is nevezhetnénk, amit itt létrehoztunk. Szeretnénk minél többet megtudni a különféle rejtélyekről, és azon vagyunk, hogy ezt az ismeretanyagot mindenki számára elérhetővé tegyük” – magyarázza Claes Swan.

Ennek kissé ellentmond, hogy a könyvtárba való belépés szigorúan korlátozott, évente csupán 300 látogatót fogadnak, azokat is csak előzetes bejelentkezés alapján.

A magánadományokból fenntartott gyűjtemény hatalmas mennyiségű anyagot tartalmaz, ami számokban 55 ezer különböző nyelvű könyvet, 88 ezer folyóiratot, 650 ezer újságcikket, 30 ezer fényképet, valamint temérdek videó- és hangfelvételt jelent.

Greg Eghigian, a Pennsylvania Állami Egyetem történelem és bioetika professzora is elismerően nyilatkozott a könyvtárról. A kutató épp készülőfélben lévő UFO-s könyvéhez keresett releváns információkat.

„Számtalan levéltárban jártam már világszerte, ám az AFU-ban eltöltött időszakom volt mind közül a legizgalmasabb. Vitathatatlan, hogy ők rendelkeznek a legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménnyel. A paranormális jelenségek kutatóinak mindenképp látniuk kell ezt a helyet.” – lelkendezett Eghigian.

A dokumentumok egy része már digitális formában is olvasható az AFU hivatalos weboldalán.

forrás

Svédország
Legújabb cikkek

You cannot copy content of this page

Send this to a friend