Rejtélyek

A zeitouni Szűz Mária jelenésnek több ezer szemtanúja volt

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Zeitouni Szűz Mária jelenés

A világszerte ismert Szűz Mária jelenések ez idáig általában egyetlen vagy csak csekély számú személy előtt öltöttek testet, kivéve azt a megdöbbentő kairói esetet, amely éveken át tartotta lázban a kopt vallás hívőit Egyiptomban.

Több ezer helyi szemtanú, és a tévénézők milliói mellett fényképek, filmfelvételek örökítették meg, óriási sajtóvisszhangja kerekedett a fejleményeknek. 

A főváros északkeleti részén fekvő Zeitoun nem mindennapi eseményeknek volt a színtere 1968-ban.

Április 2-án, a Tündöklő Miasszonyunk ünnepnapján estefelé egy fényes jelenés tűnt fel a városka 1924-ben épült, Szent Márknak szentelt, míves kopt keresztény katedrálisának tetején.

A járókelők döbbenten vették észre a fehér köpenyes hölgyet hangtalanul sétálni a templomtetőn!

Sokan féltették, és felkiáltottak hozzá a tetőre, nehogy leessék és összetörje magát. Úgy tűnt, mintha letérdelt volna, áldást osztott az emberekre, a templomkereszt erős fényben fürdött, galambok röpködtek az égen. 

A rendőrség először rossz tréfának vélte az egészet, később a tömegek miatt kénytelen volt lezárni a környéket.

A meghökkentő látomás aztán felkeltette a média érdeklődését is, esténként több millióan meredtek a monokróm képernyőkre.

A leghosszabb jelenés április 30-án történt, amikor hajnalban több mint két órán át táncolt a halvány fény sejtelmesen, ámulatba ejtve még a legnagyobb ateistákat is.

A tündöklő alak széttárt karja üdvösséget árasztott, a szemtanúk az erős fény forrásául a mennyországot nevezték meg.

A folyamatosan, de rendszertelenül ismétlődő, megmagyarázhatatlan jelenés még három évig borzolta a kedélyeket, naponta odacsalva a világ sok ezer keresztény hívőjét.

A természetfeletti jelenséget még a muszlimok is elismerték, hídnak tekintették a kereszténység és a mohamedán világ között.

Nagy egyetértés alakult ki abban, hogy Szűz Mária maga a kísérteties jelenés, bizonyára a hála motiválta, így fejezte ki köszönetét az egyiptomiaknak, amiért annak idején menedéket nyújtottak a Szent Családnak Názáretből való menekülésük során.

A jelenés évei alatt a templomba betérő beteg emberek tömegei távoztak gyógyultan, amire az orvostudomány sem tudott kielégítő magyarázatot adni.

Maga VI. Pál pápa kért vizsgálódásokat megbízott bíborosaitól, ezt követően pedig valódi
Mária-jelenéseknek nyilvánította a látomásokat.

Mindenesetre a csodát követően az alaposan megszaporodott adományokból és egyéb juttatásokból sikerült felújítani a templomot, valamint magas színvonalon restaurálni számos más kopt műemléket és tárgyat a városban.

Egyiptomban azóta is előfordultak – hosszabb-rövidebb időszakra – hasonló jelenések; jellemző, hogy mindenütt tömegek látták káprázatos ragyogását.

Szűz Mária vallás
Legújabb cikkek

You cannot copy content of this page

Send this to a friend