Legendák

Bőrjárók: Az indián legendák félelmetes alakváltó lényei

A bőrjáró (skinwalker) a navahó, hopi és ute indiánok évezredes legendáiban szereplő gonosz varázsló, aki alakváltó képességének köszönhetően állatok és emberek alakjában is képes megjelenni.

Történeteikben a „yee naaldlooshii” kifejezéssel illettik ezeket a baljós boszorkánymestereket, ami annyit tesz, „négykézlábon járó”.

Egyes hagyományok szerint a bőrjárók valaha gyógyítók és orvosok voltak, akiket saját hatalmuktól megrészegülve, a sötét erők szolgálatába álltak.

A közösségen belül bárki bőrjáróvá válhat, aki a törzsön belül jelentős kihágást követ el vagy megszegi valamelyik tabut. A gyakran farkasok vagy medvék képében megjelenő bőrjárók rendkívüli erővel rendelkező lények, és szinte lehetetlen megölni őket.

A különböző indián törzsek beszámolói azt is megemlítik a bőrjárókról, hogy azok nem csak állatok bőrébe tudnak bújni, de akár más emberek alakját is felvehetik.

A bőrjáróknak sok éven át kell tanulniuk, hogy elsajátítsák azokat a képességeket, melyek segítségével többek között az alakváltásra is képessé válnak, ezután pedig beavatási szertartásokon és rituálékon esnek keresztül.

A mitikus lényeket gyakran látják temetők környékén, mintha csak élveznék a halottak társaságát. A mítoszok azt is megemlítik, hogy olykor csontokat ásnak ki a földből, amiket aztán a különféle bűbájokhoz és varázslatokhoz használnak.

Az átalakulás nagymestereivel kapcsolatban más eredettörténetek is léteznek. Az egyik szerint a bőrjáróvá alakulás mondhatni fontos „evolúciós lépés” volt számukra, mivel csak így tudták felvenni a harcot az elnyomó fehér emberrel szemben.

Az indián közösségen belül hagyománya volt annak, hogy a gazdagabbak alkalmanként ajándékokat helyeztek ki a bőrjáróknak, ám az idők változásával a felajánlások elmaradtak, amitől az alakváltók féktelen haragra gerjedtek, s onnantól kezdve esküdt ellenségei váltak az embernek. – mondja egy másik változat.

Manapság egyre több olyan beszámolóval találkozni, amely azt sejteti, hogy a bőrjárók nem csupán az indiánok legendáiban léteznek.

Autósok például gyakran számolnak be olyan szélsebesen mozgó, alakváltó lényekről, melyeket főként indiánok lakta területeken átlhaladva észlelnek. A szemtanúk szerint nem egyszer előfordult már olyan is, hogy a bőrjárók a sebesen haladó kocsik mellett bukkantak fel, esetleg meg is előzve azokat.

1936-ban a Yale Publications in Anthropology című folyóiratban William Morgan antropológus megemlítette egy Hahagok nevű navahóval folytatott beszélgetését, melynek során az indián ezt mondta a bőrjárókról:

„Nagyon gyorsak. . . . Másfél óra alatt el tudnak jutni Albuquerque-be” ​​– ez Morgan szerint legalább négyórás autóút.

1970 januárjában az új-mexikói Whitewater közelében négy fiatal arról számolt be, hogy egy körülbelül 160 cm magas magas „szőrös férfi” lazán tartotta a lépést autójukkal, melynek sebességét ezután 70-ről 100 km/h-ra növelték, de az ijesztő lényt még így sem sikerült lerázniuk. Elijeszteni is csak úgy tudták, hogy egyikük rálőtt a járműből.

A hiedelem úgy tartja a bőrjárókat csak az általuk használt varázslatokkal lehet legyőzni, sötét mágiájukkal pedig csak az indián gyógyítók szállhatnak szembe.

Az indián legendák egyik legtitokzatosabb és legfenyegetőbb alakjaként a bőrjáró természetesen a könyvekből, videojátékokból és doumentumfilmekből sem maradhatott ki.

A „Skinwalker” kifejezés legtöbbeknek talán a The Curse Of Skinwalker Ranch (Földönkívüli rancs) című sorozatból lehet ismerős. A névadó észak-utahi farmon az utóbbi években számos paranormális jelenséget észleltek, a műsor nyomozócsapata pedig ezeket igyekszik megfejteni.

forrás

Kövess minket a Facebookon!
Legújabb cikkek

A vienne-i zsinat és a templomos rend kincsei

A vienne-i zsinat 1311. október 16-án ült össze, hogy meghallgassa a templomosrend elleni vádakat, és megreformálja az egyházat. A pápai bizottságok jegyzőkönyveinek felolvasása után ...

2025 és 2028 között érkezhetnek a földönkívüliek a plejádi üzeneteket tolmácsoló testvérpár szerint

A mexikói Paulina Martinez még csak 17 éves volt, amikor először találkozott a földönkívüliekkel. A most 36 éves nőnek azóta már két gyermeke is ...

A világ első UFO-szelfijét készítette egy brazil UFO-kutató?

Számos UFO-fotó készült már világszerte, ám többségükről hamar kiderült, hogy azokon csupán természeti jelenségek vagy optikai hatások láthatók. Most azonban úgy tűnik, hogy minden ...
The Awful

„Rettenetesnek” hívták azt a szárnyas lényt, ami éveken át ijesztgette amerikai kisvárosok lakóit

1925-ben ijesztő találkozások zavarták meg két amerikai kisváros, Berkshire és Richford nyugalmát. A Vermont állambeli települések lakói egy ijesztő, szárnyas fenevadról beszéltek, mely leginkább ...

Fényes gömbök követtek több mint 3000 kilométeren át egy Nigériába tartó utasszállítót

Egy utasszállító pilótája azt állítja, ismeretlen objektumok követték a gépét, több mint 3000 kilométeren keresztül. Ruud Van Pangemanan kapitány egy Boeing 747-essel tartott Szaúd-Arábiából ...

A földönkívüliekért rajongó Tom Cruise a világűrben akar forgatni

Hollywood örökifjú fenegyereke egészen kivételes helyszínt választott jövőbeni filmjéhez. Tom Cruise-ról köztudott, hogy szereti a teljesítőképessége határait feszegetni egy-egy látványos akciójelenet érdekében. Karrierje során ...

You cannot copy content of this page

Send this to a friend