Kriptozoológia

Az Ohio folyó rejtélyes polipembere

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

1959 telén többen is azt állították, hogy egy hatalmas, két lábon járó polipszerű lényt láttak az Ohio folyó környékén, az Egyesült Államokban.

A „Polipember”-ként emlegetett állítólagos teremtmény először 1959. január 29-én került az újságok címlapjára. Cincinnatiban egy helyi újság „Mi ez? Egy szörnyeteg forgatja fel Ohiót!” címmel közölt írást a szemtanúk beszámolói alapján.

Mint kiderült a Polipembert elsőként New Richmond városának közelében látta egy férfi, aki a „leírhatatlan” jelzővel illette a csápos alakot.

A rendőrség eleinte szkeptikusan fogadta a történetet, de hozzáállásuk rövidesen megváltozott, amikor egy teherautó sofőrje hasonló bejelentést tett.

A hatóság néhány tagja ugyan továbbra is átverésnek gondolta a „Polipember-sztorit”, ám megszólaltak azok is, akik jóval komolyabban vették a szemtanúk állításait.

Frank B. Heisler rendőrségi diszpécser például elmondta, hogy a betelefonálók egytől-egyig józanok voltak, és érezhetően halálra voltak rémülve attól, amit láttak.

Művészi illusztráció a Polipemberről

A rejtély tovább fokozódott, amikor az egyik sugárút mentén – a Lunken repülőtértől Coney Island-ig – az összes közvilágítási lámpa egyszerre aludt ki, éppen azon a szakaszon, ahol többen is látni vélték a Polipembert.

A néhány napos pánikhangulatot egy rendőrségi közlemény csitította, mely szerint a lénynek nyoma veszett, és a vele kapcsolatos bejelentések is megszűntek.

Februárban azonban egy hasonló csápos teremtményt láttak a Kentucky állambeli Covington közelében, ami arra utalt, hogy a Polipember nem tűnt el végleg.

1978-ban Dennis Pilchis, a paranormális jelenségek kutatója „Nagyláb: Megmagyarázhatatlan lények” címmel adott ki könyvet, amelyben a Polipemberrel kapcsolatos eseteit is közzétette.

Pilchisnek módja volt rá, hogy a szemtanúkat alaposabban kikérdezze, ők pedig olyan részleteket is elárultak, amelyekről a sajtó nem igazán számolt be.

Egy Covington-i nő például egy olyan „bizarr kinézetű” lényről számolt be, melynek „ijesztő csápjai” voltak, kopasz fején pedig „zsírdudorok” éktelenkedtek. Elmondása szerint a hatalmas, nyálkás rémnek rendkívül esetlen volt a mozgása.

A Cincinnati Post & Times-Star című lap egy 11 éves fiú beszámolóját közölte, aki azt állította, hogy egy polipszerű lényekből álló 12 fős csoport bukkant fel a folyóból.

Az 1982-ben megjelent „The Bigfoot Casebook” című könyvükben Janet és Colin Bord megemlítik egy George Wagner nevű sofőr esetét, aki 1959 februárjában Covington közelében, az Ohio folyó felett átívelő hídon látta a nagy termetű, csápos lényt. Leírása megegyezett a korábbi szemtanúkéval.

A Polipemberrel kapcsolatban számos hipotézis látott napvilágot. Egyesek szerint egy ismeretlen, a tudomány által még fel nem fedezett kétlábú fajról van szó, mások ember-állat hibridre vagy földönkívüli látogatóra gyanakodnak.

Természetesen az évek során a szkeptikus vélemények is megjelentek, mondván a szemtanúk csupán nagy méretű uszadékfákat láttak a folyón, és a sötétben, illetve a rossz látási viszonyok mellett ezeket hitték ijesztő szörnyetegnek.

Az uszadékfa-elmélet azonban meglehetősen gyenge lábakon áll, főként ha figyelembe vesszük, hogy a megfigyelők fényes nappal is látták a lényt, ráadásul nemcsak a folyók, hanem az utak és hidak környékén is. A hipotézis továbbá a szemtanúk azon leírásait is figyelmen kívül hagyja, mely szeint az általuk látott teremtményeknek lábai és csápjai is voltak.

forrás

Legújabb cikkek

You cannot copy content of this page

Send this to a friend