Érdekes helyek

6 különleges építmény, mely a mai napig turisták ezreit vonzza

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

A világ tele van bámulatos, emberkéz alkotta építményekkel. Óriási mérnöki teljesítmények állnak mögöttük vagy egyszerűen csak gyönyörűek, az alább felsorolt csodák mind furcsák és egyedülállóak.

Van köztük egy aranysziklán veszélyesen, imbolygó pagoda és egy ugyanennyire veszedelmesen megdőlt torony, míg egyéb különös építmények —mint például a teljes egészében agyagból épült hatalmas mecset és a növényformájú alakzatokkal díszített fantasztikus katedrális az emberi találékonyság gazdagságát hirdetik.

Talán még érdekesebb a vulkanikus kőzetből kivájt város,vagy a világ leghatalmasabb acélíve.

A maga módján mindegyik cáfolja a rendbe és logikába vetett elképzeléseinket, de mégis gyönyörűek.

Sagrada Familia

Ennek a csodálatos katedrálisnak, a barcelonai Sagrada Familiá-nak (Szent Család) a munkálatai 1884-ben kezdődtek, de még ma sincs készen. Az Antonio Gaudí spanyol építész tervezte alkotás három homlokzattal büszkélkedik —mindegyiken gigantikus tornyokkal. Eltérően a római katolikus templomoktól, díszes ornamentikájú kövei élő, növekvő lényekre emlékeztetnek.

Sagrada Familia

Kapu a Nyugati Ívhez

Az Egyesült Államok legmagasabb emlékműve és a világ legnagyobb boltíve a 192 m magas St. Louisban található „Kapu a Nyugati Ívhez”.

1965-ben építették a Mississippi folyó mellett, ezzel tisztelegve a városnak a 19. században betöltött pionír szerepe előtt.

A szivárványformát úgy nyerték, hogy az acélvázra rozsdamentes acélból készült, háromszög alakú részeket illesztettek – a beépített fém teljes súlya több mint 4000 tonna.

Gateway Arch, St. Louis

Pisai ferde torony

A világ egyik leghíresebb építménye a pisai székesegyház tornya (Olaszország), amelyet 1173 és 1350 között, szakaszosan építettek. A torony nyolc emeletéből még csak három készült el, amikor ráébredtek, hogy az épület dől, mivel az alapozás megsüllyedt a puha talajban. A kijavítására tett kísérletek kudarcot vallottak, és a szakértők még ma is a dőlés megállításáért küzdenek.

A torony olyan éles szögben billen a föld felé, hogy látogatók ezreit vonzza, akik mind elbűvölve szemlélik az épületet, amely még mindig áll – dacolva a gravitációs erővel.

Pisai ferdetorony

Djenné-mecset

A nyugat afrikai Djennében (Mali) áll a Péntek-mecset, a világ legnagyobb agyag-építménye. 1906-07-ben emelték napon égetett agyagból. A mecset egy óriási homokvárra emlékeztet, bástyákkal és tornyokkal, tetejükön a termékenységet és tisztaságot jelképező strucctojásokkal.

Amikor az esős évszakban a folyók megáradnak, Djenné szigetté válik és az épület egy részét elmossa a víz. A következő száraz évszakban azután a mecset falait újratapasztják, nehogy azok leomoljanak.

Djenné-mecset

Kappadókiai sziklalakások

A Föld egyik legfurcsább vidékén, Kappadókiában sziklából kivájt barlanglakások alkotnak egy föld alatti várost. Ez a látványos geológiai alakzat az anatóliai Göremében (Törökország) található.

Mintegy hárommillió évvel ezelőtt a környező vulkánok lávát köptek a felszínre, ahol az sziklává keményedett.

Ezután a puhább sziklákat lemorzsolta a szél és a víz, a keményebbek azonban sziklaormok és kúpok formájában megmaradtak a ezek a „tündérkémények” amelyek akár a 40 m-es magasságot is elérhetik.

Kappadókia

Csajthijo pagoda

A burmai Svedzsin város közelében, a Kelasza-dombság északi csúcsán áll az ország egyik legszentebb helye. A Csajthijo pagoda egy magas szirt peremén egyensúlyozó aranyszínű sziklán gubbaszt.

A szikla valószínűleg gleccserlerakódás eredménye, de a legenda szerint egykor a levegőben lebegett, és éppen annyi hely volt alatta, hogy egy „kotlóstyúk” elférjen ott.

Mostanában úgy mondják, hogy a szikla egy Buddha fejéről származó hajszálon nyugszik, amelyet a szentélyt alapító remete helyezett oda.

Csajthijo pagoda

rejtelyekszigete.com

Legújabb cikkek

You cannot copy content of this page

Send this to a friend