5 megoldatlan fizikai rejtély, amelyre nincs magyarázat

2.2KShares

A Földön és a világegyetemben számtalan rejtély létezik, amelyre még a tudósok sem tudják a megfejtést. Íme a kérdések, amelyre még nincs tudományos magyarázat!

1. Mi az a fekete lyuk?

Galileo Galilei volt az első, aki a figyelmet az égboltra irányította, de sem Galilei, sem más csillagászok nem tudtak a sötét anyag, vagyis a fekete lyukak titkára rájönni. A kutatók szerint csak a mi Tejút-rendszerünkben 400-szor több anyagnak kell lennie, mint amennyit eddig felfedeztek, hiszen a legnagyobb teljesítményű távcsövek csak a fénylő anyagot látják – és a Tejút csak egy kis mellékutcája a világegyetemnek.

A sötét anyag azonban biztosan létezik, erre enged következtetni többek között a gravitáció is. A fekete lyuk felfedezése azonban úgy tűnik, még várat magára.

2. Mi az a sötét energia?

A sötét energia legalább olyan nagy fejtörést okoz a tudósoknak, mint a sötét anyag vizsgálata. A sötét energiát akkor fedezték fel, amikor az asztronómusok a világ tágulását kutatták, megfejtés helyett azonban egy újabb rejtélyt találtak.

Ez a feltételezett energiaforma semlegesíti a gravitációt – legalábbis a csillagászok ezzel magyarázzák az egyre gyorsabb tágulási folyamatot. A sötét energia magyarázatára két elmélet is született, de a megoldáshoz egyelőre egyik sem vitte közelebb a jelenséget kutatókat. A tudósok úgy vélik, hogy az univerzumnak mindössze az 5 százalékát térképezte fel az ember, a maradék 23 százalék a sötét anyag, míg 72 százalék a sötét energia.

3. A Pioneer-anomália

Ez az anomália évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat, a megoldás pedig egyelőre várat magára. 1972-ben és 1973-ban az Amerikai Űrkutatási Hivatal két űrszondát küldött a világűrbe. A Pioneer 10 és a Pioneer 11 feladata az volt, hogy megvizsgálja naprendszerünk távolabbi égitestjeit, és azokról adatokat küldjön a Földre.

Az adatok meg is érkeztek, de a csillagászok azt tapasztalták, hogy a két műhold pályája eltért egymástól, pedig azonos “úton”, de ellenkező irányban kellett volna haladniuk. Ráadásul ugyanezt tapasztalták a Jupiter holdjait kutató Galilei szonda esetében is. Egy biztos: a röppálya módosulását, a szondák jelentős lassulását a bolygók tömegvonzása okozta, a tudósok azonban búcsút mondhattak pontosnak vélt számításaiknak, és rá kellett jönniük, hogy mégsem tudnak mindent a tömegvonzásról!

4. A meleg víz és a fagy

Az űr kémlelése után térjünk vissza a Földre! A Mpemba-effektus szerint a forró víz előbb megfagy, mint a hideg! Gondoltad volna? A paradoxont egy tanzániai diák, Erasto B. Mpemba a ’60-as években fedezte fel, méghozzá fagylaltkészítés közben, és bebizonyította, hogy azonos körülmények között a meleg víz hamarabb megfagy, mint a hideg. A jelenségre több elméletet is adtak már a Mpemba-paradoxont vizsgáló tudósok, de a valódi megfejtés még nem született meg.

Bár a jelenséget Mpemba után nevezték el, és ő állította fel a paradoxont is, nem ő volt az első, aki felfedezte azt. Az effektusról i.e. 300-ban Arisztotelész, az 1200-as években Roger Bacon és az 1600-as években René Descartes is említést tett.

5. A Föld belseje

Ahogy a világűrt, úgy a Föld belsejét is rengeteg rejtély övezi, a tudósok a sötétben tapogatóznak. Bár az iskolában mindannyian megtanultuk, hogy a Föld magját vas- és nikkelmagma alkotja, de a pontos méretét, az izzó mag hőmérsékletét és a benne zajló folyamatokat csak találgatják a kutatók. A ’60-70-es években több kísérletet is tettek, hogy lefúrjanak a földmagig, de egyetlen próbálkozás sem járt sikerrel, és a projekt kudarcba fulladt.

forrás:life.hu

Árulkodó szavaink – mentális egészségünk jövője megjósolható lehet

Árulkodó szavaink – mentális egészségünk jövője megjósolható lehet

Szavaink, az ahogyan beszélünk és írunk, nem csak a jelenünkről szólnak. Az is kiolvasható belőlük, hogy a későbbiekben hogyan alakul…

Tudatalattink olyan, akár egy szivacs

Tudatalattink olyan, akár egy szivacs

Ma már elcsépelt sztereotípiaként hat, amikor valaki azt mondja, hogy rohanó világban élünk. De mit értünk rohanó világ alatt? Egyre…

Egy washingtoni professzor kísérletei bizonyítják, hogyan termel mérgeket szervezetünk a negatív érzelmek hatására

Egy washingtoni professzor kísérletei bizonyítják, hogyan termel mérgeket szervezetünk a negatív érzelmek hatására

Minden érzést gondolatok előznek meg. Ha kellemes, pozitív gondolataink vannak, az érzéseink is kellemesek lesznek. Szeretet, öröm tölt el bennünket…

Gondolataink erejével egy távoli DNS-re is hatást gyakorolhatunk

Gondolataink erejével egy távoli DNS-re is hatást gyakorolhatunk

A tudóstársadalom egy részét mélyen megrázta az a felismerés, hogy DNS-ünk pusztán a gondolat erejével megváltoztatható. Mégis másképpen épülne fel…

A Generátor kristályok tulajdonságai – fejlődj, gyógyulj velük

A Generátor kristályok tulajdonságai – fejlődj, gyógyulj velük

A generátor, vagy más néven projektor kristályok(természetes, nem gyárilag előállított) nagyon ritkák, Jellemzőjük, hogy mind a hat lapjuk szinte tökéletesen…

A “Pajarillo-jel” – UFO az Uritorco-hegy felett

A “Pajarillo-jel” – UFO az Uritorco-hegy felett

1986-ban córdobai lakosok láttak egy repülő szerkezetet, mely után egy 100 méter átmérőjű körben megperzselt fű maradt a hegyoldalon. A…

error:
Share via
Copy link