10 általános tévhit és cáfolatuk

A strucc homokba dugja a fejét, ha veszélyt érez? Hány érzékünk van valójában? Ha megérintünk egy madárfiókát, akkor az anyja kitaszítja? Tényleg látható a Holdról a Kínai Nagy Fal? Kijózanító lista következik azokról a dolgokról, melyeket eddig rosszul tudtunk!

1. Az öt másodperces szabály

Vannak, akik úgy hiszik, ha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felveszik, akkor nem telepednek meg rajta a baktériumok. Ez azonban nincs így, a bacik nem várnak stopperórával, ha lepottyannak a finom falatok, mert azonnal „rávetik” magukat! 2003-ban Jillian Clarke az Illinois Egyetem hallgatója, szakmai gyakorlatán az öt másodperces szabályt vizsgálta és cáfolta.

Az általa megkérdezett férfiak 56 %-a, a nők 70 %-a hitt a szabály létezésében és többek között kimutatta, hogy akár E. coli baktériummal is megfertőződhet az étel a földön. Jillian Clarke kutatási eredményeiért 2004-ben népegészségügyi Ignobel-díjat kapott…

Az öt másodperces szabály vicces ábrázolása (A zöld baktérium számol és ezt mondja: Még senki se érjen a chipshez! Rózsaszín baktérium: Túl késő.)

2. Ha a strucc veszélyben érzi magát, homokba dugja a fejét

Ez nem igaz! Andrea Barham, 2005-ben megjelent, majd 2011-ben újra kiadott The Pedant’s Revolt – Why Most Things You Think Are Right Are Wrong című könyvében, Rob Nixon, struccszakértő vázolta fel az igazságot a madárral kapcsolatban. A strucc veszély esetén nem dugja a fejét a homokba, mert akkor megfulladna. Ehelyett összekuporodik, majd kinyújtott nyakát és fejét a földre helyezi, bokornak álcázva magát.

A közhiedelemmel ellentétben a strucc nem dugja a fejét a homokba veszély esetén

3. Csak öt érzékünk van

A látáson, halláson, szagláson, ízlelésen és tapintáson kívül több érzékünk is van! Rudolf Steiner, az antropozófia megalkotója szerint 12 érzékünk van. Az előbb említett ötön kívül létezik életérzék, saját-mozgás érzék, egyensúlyérzék, hőérzék, szó- vagy beszédérzék, gondolat- vagy fogalomérzék és én-érzék. Ezen kívül van még időérzékünk, éhség- és szomjúságérzékünk, teltségérzékünk, nyomásérzékünk stb…

Nem csak öt érzékünk van

4. Az aranyhalnak 3-5 másodperces memóriája van

Nem! Az aranyhalak memóriája jóval hosszabb! Dr. Phil Gee, a Plymouth Egyetem munkatársa, 2003-ban, aranyhalakkal kapcsolatos kutatásokat végzett. Arra a megállapításra jutott, hogy az aranyhalak képesek visszaemlékezni 3 hónappal korábbra és még időérzékük is van. Kísérletek során az aranyhalak akkor kaphattak ételt, ha hozzáértek egy olyan gombhoz mely csupán egy órán keresztül működött naponta. Egy idő múlva már minden alkalommal tudták, hogy mikor ehetnek és mindig ugyanakkor jelezték ezt.

5. Ha egy madárfióka kiesik a fészekből és megfogjuk, akkor az anyja nem fogadja vissza

Nem, ha megfogjuk és visszatesszük a kiesett fiókát a fészekbe, az anyja nem taszítja ki. A madarak szaglása gyenge, így ez egy téves feltételezés! Inkább a vizuális tájékozódás tartozik az erősségeik közé.

A madaraknak rossz a szaglásuk, ezért nem taszítja ki az anyjuk, ha megfogunk és visszateszünk egy fiókát

6. Kétszer nem csap be ugyanoda a villám

De igen, a villám többször is becsapódhat ugyanoda, sőt ez nem is egy ritka jelenség, mivel az előző csapás ionizálja a levegőt, ami jól vezeti az áramot. A New York-i Empire State Buildinget évente 100 alkalommal éri villámcsapás.

Az Empire State Buildingbe évente 100-szor is belecsap a villám

7. A cápák nem lehetnek rákosok

Ez a helytelen információ valószínűleg az 1992-es Sharks Don’t Get Cancer (A cápák nem kapnak rákot) című műből ered, melyet William Lane írt, hogy a cápaporc kapszulát népszerűsítse. A Miami Egyetem kutató orvosa, David Shiffman szerint, nincs bizonyíték arra, hogy a kapszula fogyasztása hatásos lenne a rák ellen, ráadásul emiatt több millió cápát ölnek meg évente. 2013 novemberében megjelent egy publikáció, melyben Rachel Robbins cápabiológus azt állította, hogy egy ausztráliai nagy fehér cápa szájában rákos daganatot találtak.

A cápák is lehetnek rákosok

8. 1456-ban, Nándorfehérvárnál, Dugovics Titusz úgy akadályozott meg egy törököt, hogy kitűzze a zászlót, hogy vele együtt a mélybe vetette magát

Dugovics Titusz nem létezett!  Ezt Szőcs Tibor szegedi történésznek sikerült bebizonyítani2009-ben. Bár a krónikák írnak egy névtelen vitézről, aki Dugovics Tituszhoz hasonló tettet hajtott végre, de ő minden valószínűség szerint az 1464-es jajcai ütközetnél veszthette életét. Az ismeretlen vitéz legendája fennmaradt, ez kapóra jött Dugovics Imrének, akinek a 19. században egy per során bizonyítania kellett nemesi származását és hamisított egy oklevelet egy nem létező őséről, Dugovics Tituszról. Széles körben akkor terjedt el, hogy Dugovics Titusz volt a névtelen hős, amikor Dugovics Imre felkereste Döbrentei Gábort, aki elhitte a mesét és megírta azt 1824-es cikkében.

9. A repülőgépek vécéjét a levegőben ürítik ki

Szerencsére ez nem igaz! Bár időnként szárnyra kapnak ilyen hírek, ha meg is történik, az nem szándékos, ennek oka valószínűleg a helytelen tárolás lehet. Miután leszállnak a repülőgépek, vécéinek tartalmát kiszivattyúzzák és elszállítják.

Így ürítik a repülőgépek vécéit

10. A Kínai Nagy Fal szabad szemmel látható a világűrből

Sokan azt állítják, hogy a Kínai Nagy Fal az egyetlen ember alkotta építmény, amely szabad szemmel látható a Holdról. Ez azonban csak egy városi legenda, mely egy 1932-ben megjelent képregényből ered. Egyáltalán nem látható az űrből szabad szemmel, sem a Holdról, sem Föld körüli pályán, mivel nem elég vastag és túlságosan beleolvad a környezetébe. Egyedül a műholdak képesek észlelni.

A Kínai Nagy Fal nem látható szabad szemmel a világűrből

forrás: Tokár Tamás Zalán / erdekesvilagunk.blog.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend