Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Zöld utat adnak a hawaii óriásteleszkóp megépítésének

img

Ki kell adni az engedélyt az őslakosok körében szent helynek tartott hawaii Mauna Kea vulkán csúcsára tervezett óriásteleszkóp megépítésére – javasolta az illetékes bíró az ügyben folytatott hosszas bírósági meghallgatás nyomán.

“Támogatom a csillagászat és a kultúra együttélését a Mauna Keán, a hegy jobb kezelése szem előtt tartásával” – fogalmazott Riki May Amano.

Amano a hawaii vulkán csúcsára tervezett harmincméteres tükörátmérőjű teleszkóp (TMT) építése ellenzőinek és a terv támogatóinak érveit vizsgálta 44 napig tartó, hosszas meghallgatáson.

Az 1,4 milliárd dollár költségvetésű projektet az őslakos hawaiiak ellenzik, mivel a hegyet szent helynek tartják. A terv támogatói viszont jó lehetőséget látnak Hawaii gazdasága és oktatása fellendítésére.

Az óriásteleszkóp nemzetközi – amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai – együttműködésben valósul meg.

A létező csillagászati teleszkópoknál jóval nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492 darab egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni. A tudósok egyebek között az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják segítségével, illetve azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal.

TMT

2009 óta vitáznak az óriásteleszkópról

A hosszas bírósági meghallgatást azért tartották, mert a hawaii legfelsőbb bíróság 2015-ben érvénytelenítette a teleszkóp építésére kiadott engedélyt, mivel nem vették figyelembe a projektet ellenzők véleményét.

Amato szerdán 305 oldalas javaslatot terjesztett elő, amelyben megfogalmazta, mit kell szem előtt tartania az állami földhivatalnak a projekt támogatói és ellenzői véleményének meghallgatásakor. Ezután a meghallgatás után hozhatja meg végső döntését a hivatal az építési engedélyről – rendelte el a bíró.

David Ige kormányzó közölte, hogy a hivatal áttekinti a bíró javaslatait, köztük azt, hogy a teleszkóp működtetőinek részt kell venniük egy kötelező képzési programban a kulturális és természeti erőforrásokról, illetve azt, hogy a lehető legnagyobb mértékben ragaszkodni kell ahhoz, helyi munkaerővel valósuljon meg az építkezés.

Az óriásteleszkóp építése körüli viták 2009 óta folynak. Az építési engedély kiadása után megkezdett munkálatokat 2015-ben felfüggesztették az után, hogy tüntetések sorozatával, a hegycsúcsra vezető utak lezárásával megakadályozták az építkezést.

forrás: MTI, origo.hu

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar