exöszájzbúk

Videó: tesztelték a (vákuum)vasúti kocsit, amely 1200 km/h-val repeszt majd

Az XP-1 a tervek szerint 1200 km/h-val fog repeszteni. Jelenleg 307 km/h-nál járnak, és a legfontosabb fejlesztés még csak ezután következik.

Úgy tűnik, egyre inkább bízhatunk abban, hogy az évtized végén, vagy a következő évtized elején már alig 10 perc alatt juthatunk el Budapestről Pozsonyba.

Tavaly márciusban ugyanis kiderült, Elon Musk olyan hipergyors vákuumvasutat álmodott régiónkba (is), ami 1200 km/h-val repesztene. Akkor még talán sokan legyintettek a tervére, a helyzet azonban az, hogy egyre biztatóbb hírek érkeznek a projektről. Most például egy nagyon fontos teszten vannak túl.

Az Engadget beszámolója szerint a cég sikeresen tesztelte az XP-1 fedőnéven ismert utasszállító kabin prototípusát. A nagyjából 500 méter hosszúságú tesztpályán sikerült 307 km/h-s sebességre gyorsítani a járművet.

Az XP-1 mintegy 300 métert utazott, mielőtt a csúcssebességét elérve megkezdte volna a fékezést. Mindez azt jelenti, hogy Elon Muskék fejlesztése gyorsabb volt, mint a Vasutak Nemzetközi Szövetsége által meghatározott, 1-es kategóriába sorolt vonatai (azok 250 km/h-ra vannak hitelesítve).

Persze ez a teljesítmény egyelőre még bőven elmarad a végső célként kitűzött 1200 km/h-tól – bár a MÁV alighanem már ezzel a 307 km/h-val is bőven kiegyezne, az utasai legalábbis mindenképpen –, a végsebesség elérését célzó teszthez valószínűleg nem lesz elég az 500 méteres tesztpálya.

Az XP-1 méreteit tekintve egyébként egy 8,7 x 2,7 x 2,4 méteres jármű, melynek már néhány látványterve is készült, amiben megmutatták, hogyan nézhet ki az utastér belseje.

Josh Giegel, a Hyperloop társalapítója szerint kifejezetten büszkék lehetnek az XP-1 motorjára, az ugyanis – ahogy ő fogalmaz – a leghatékonyabb, amit valaha építettek.

A tervek szerint a fejlesztés következő fázisában megteremtik a csőben a vákuumot, és felépítik azt a rendszert, amin keresztül a levegő ki-be tud áramolni a csőben. A vákuumvasút számára ez lesz az egyik legfontosabb fejlesztés, vákuumban ugyanis jóval nagyobb sebesség elérésére lesz képes.

forrás: hvg.hu, Engadget