UFO-ütközet – Katonai UFO-incidensek magyar földön 4.rész

A magyar UFO-incidensek kezdetei is az I. illetve a II. világháború időszakáig vezethetők vissza, ám az igazán érdekes, hogy a figyelemre méltó esetek 1947-ben, majd az 50-es évek közepe táján vették kezdetüket.

A hatvanas, hetvenes években és a nyolcvanas évek legelején egyre gyakoribbá és látványosabbá váltak az UFO-találkozások, amelyek közül kiemelt helyet foglalnak el az 1975-ös hajmáskéri és az a 1980. szeptember 9-i országos UFO esetek.

Ez utóbbiaknak számos szemtanúja volt, több fotó- és filmdokumentum bizonyítja megtörténtét, és ha hinni lehet egy volt jugoszláv katonai pilóta vallomásának, akkor az incidens során két magyar katonai vadászgépet szippantott magába az az UFO, amelyet a Trieszt—Velence autópálya fölött éppúgy megfigyeltek, mint Nagykanizsáról, Pécsről vagy épp a Balaton partjáról.

Úgy tűnik, ez az incidens igencsak felkelthette a légvédelem és a katonai szervek figyelmét, mert 1983-ban már nem egy, hanem 10-12 vadászgépet küldtek Mátraballa térségébe, ahol egy hatalmas — feltehetően háromszög alakú — UFO ereszkedett közvetlenül a szántóföld felé. A tárgyból több tucat, jelzőfénnyel ellátott kisebb objektum ereszkedett alá és közvetlenül a talajfelszín fölött lebegve szóródtak szét az UFO körül, de sohasem távolodtak el attól 20 méternél messzebb.

A közeli ház verandájáról a szemtanúk jól látták, hogy a fények reagálnak a közeli úton közlekedő járművekre. Amikor jött egy autó a fények elhalványodtak, amíg az autó el nem távolodott. Ugyanez történt, amikor este 10 óra körül egy személyvonat haladt el a közeli sínpáron. A vadászgépek érkezésekor ugyanígy reagáltak a fények, de a katonai repülőgépek pilótái — nem tudni orosz vagy magyar gépekről van-e szó — biztosan tudták mit keresnek, mert páros kötelékekben többször is veszélyesen alacsonyan, mélyrepülésben húztak el a terület fölött.

Amikor a gépek jöttek, a fények kialudtak, majd amikor a gépek eltávolodtak a fények kusza összevisszaságban vándoroltak a földön. Ez a macska-egér játék mintegy 70 percen keresztül zajlott, amikor a fények visszamasíroztak az UFO-ba, amely kissé megemelkedve, de még mindig alacsonyan lebegve, hangtalanul gyorsan távozott. Vajon miféle objektum lehetett ez, hogy így felkeltette a légierő figyelmét?

1984 decemberében hasonló incidens zajlott le Kunmadarason, ahol két UFO megjelenése és eltávozása után helikopterek érkeztek a területre, nyilvánvalóan az ismeretlen objektumot keresve. 5 évvel később 1989 februárjában Csárdaszálláson történt hajszálnyira hasonló eset, de ekkor két kúp alakú UFO jelent meg és a helikopterekről is biztosan tudni, hogy orosz katonai helikopterek voltak. És 1989-cel már egy új korszakba léptünk.

zold-ufo-helikopter

Az áttörés évtizede 

1989 augusztusában vette kezdetét Magyarországon az igazi UFO-hisztéria, amely végül is a novemberi események kapcsán csúcsosodott ki. Augusztus 12-én a kecskeméti Petőfi laktanyában egy szolgálatot teljesítő honvéd találkozott egy 120-130 centi-méter magas, zöldesen fluoreszkáló, emberszerű lénnyel, amelyik szemmel láthatóan épp az egyik katonai repülőgépet vizsgálgatta.

Akkoriban már kezdetét vette valamiféle kiszivárogtatás, mert egy, a hadsereghez közel álló informátor állítása szerint a térségben két hónappal később is történt valami furcsaság. Október végén a kecskeméti laktanya pilótáinak próbarepülései során gömb alakú tárgy kísérte a vadász-gépeket.

Bár ezt az UFO-t szabad szemmel is jól megfigyelték a pilóták, a földi irányítás semmit sem észlelt a radarokon. Érdekessége az esetnek, hogy azonnal hírzárlatot rendeltek, a hírek mégis kiszivárogtak valahogy. Az események érzékenyen érintették a hadsereget és a Petőfi laktanya illeté-keseit, hiszen óriási médiavisszhangot gerjesztettek, de egy-egy elejtett információn kívül nem sokat közöltek az illetékesek a közvéleménnyel, és így mind a mai napig nem tudni pontosan mi is történt akkoriban Kecskeméten.

Ekkor még senki sem sejtette, hogy a kecskeméti incidens csupán az első az UFO-k katonai érdeklődése terén. Alig telt el pár nap, amikor 1989. október 20-án a tarnaszentmáriai laktanyában történtek furcsaságok, majd 1989 októ-ber 24-25-én az alsószentmártoni határőröket rémisztette meg egy UFO-észlelés.

folyt. köv.