UFO-ütközet – Katonai UFO-incidensek magyar földön 3.rész

Ma már meglehetősen jól ismert, az az 1980. szeptember 9-i eset, amelynek során több UFO-t figyeltek meg Budapest fölött elvonulni.

Többen láthatták, amint vadászgépek keresik az UFO-kat és nyilvánvalóvá vált, hogy mivel az objektumok áthaladása erősen megzavarta a ferihegyi légi irányítás rádióadóinak vételét, az esettel a légierő és a légvédelem illetékesei is tisztában voltak.

Egy budai szemtanú arról is beszámolt, hogy a háromszög alakú UFO körül, amelyet Prágai Albert budapesti szemtanú le is fényképezett, egy vadászgép is körözött.

Egy másik szemtanú részletes beszámolója talán még ennél is érdekesebb. Ő többedmagával látta, amint az UFO Ferihegy fölött lebeg a leszálló-folyosóban, így az épp landoláshoz készülődő bolgár utasszállítógépnek, egy TU-134-es-nek kikerülő manővert kellett végrehajtania. Ekkor már azt is jól megállapították a szemtanúk, hogy az UFO legalább akkora, mint az utasszállító.

1980-budapest-ufo
Prágai Albert felvétele az 1980. szeptember 9-én Budapest fölött megjelent UFO-ról – Forrás: RYUFOR archívum

A beszámolót adó szemtanú Super 8-as felvevővel örökítette meg az UFO-t, majd ezt követően munkahelyére, az Útinformba hajtott, ahol szintén mindenki az UFO-ról beszélt. Többen érdeklődtek náluk is az égi jelenség után, így felhívták Ferihegyet, ahol megerősítették, látták az objektumot, de a radarok nem mutatták ki a jelenlétét.  A bolgár gép pilótája sem tudta azonosítani az objektumot. A szemtanú felhívta a tévéhíradót is, hogy eladja nekik az ominózus felvételét, de azok embargóra hivatkozva nem kérték a filmet.

Érdekes viszont, hogy alig fél óra múlva két civil ruhás elhárítós úr jelent meg a szemtanúnknál és kérték a filmet, amit el is vittek egy vaskazettában. Egy másik szemtanú — egy csepeli amatőr csillagász — teleobjektívvel készült felvétele, amin a TU—1 34-es kerülő manővere és az UFO látható, ekkor még nem került az elhárítás birtokába.

Mivel a tévések és később egyéb médiumok is beszámoltak az esetről, dr. Juhász Árpád, a Kalendárium szerkesztője egy külön stábot állított össze a szeptember 9-i események feltárására. A csillagász felvétele is hozzá került. Ugyanekkor az ország más pontjai felett is megfigyeltek UFO-kat. Balatonalmádi, Pécs és Nagykanizsa azok a területek, ahonnan beszámoló érkezett egy hatalmas, ezüstös, szivar alakú UFO megfigyeléséről, amely a felhőalap alatt, tehát úgy 1500- 2000 méter magasságban egy helyben lebegett.

A piszkéstetői csillagászati obszervatóriumból csillagászok figyeltek meg különös fényeket, de szakmai presztízs miatt nem álltak, nem állhattak ki a nyilvánosság elé. Érdekes lehet az a feltételezés, hogy ugyanezen a napon délután a Trieszt—Velence autópályán okozott riadalmat egy ugyancsak szivar alakú UFO, és ha már szóba került Olaszország, talán nem alaptalan az alábbi történet sem, amely szerint sokkal komolyabb események zajlottak, mintsem azt sokan sejtenék.

szurke-szivar-ufo
A kép csak illusztráció

Egy jugoszláv katonai pilóta számolt be róla, hogy az események idején épp készültségben voltak és a radarszobában beszélgettek, amikor egy ismeretlen objektum jelent meg a radar képernyőjén. Az UFO nagy sebességgel, Olaszország irányából érkeztek a jugoszláv légtérbe, majd innen már alacsonyabb sebességi fokozattal lépett be Magyarország légterébe, ahol már két vadászgép várta. A két gép vélhetően akkor kapott felszállási parancsot, amikor az UFO útiránya nyilvánvalóvá vált.

A vadászgép egyenest az UFO felé repült, majd egy nagyobb fordulóval az objektum mögé érkezett. A következő pillanatokban az UFO hirtelen lelassult, majd először az ék alakzatban repülő magyar vadászgépek egyikének radarjele olvadt bele az UFO radarjelébe, majd a második, ezúttal hirtelen jobbra kanyarodó vadászgép radarjele is eggyé vált az ismeretlen objektummal.

Az UFO a következő pillanatokban óriási sebességgel felemelkedett és elhagyta a Föld légkörét. Az esemény még a Budapesten megfigyelt UFO-esetek előtt történtek. Persze nem kell sokáig várnunk arra, hogy újabb olyan magyar UFO-esetre bukkanjunk, amelynek részesei vadászgépek voltak.

folyt. köv.

Hirdetés