A Törpék Birodalma Kínában

Kínában, Kunming közelében, van egy vidámpark, melyet úgy hívnak: a Törpék Birodalma. Chen Mingjing, ingatlan-befektető alapította, kis termetű embereknek ad munkát, a közönség naponta kétszer is élvezheti előadásaikat.

A park azonban nem tudott mindenkit elvarázsolni, sok kritikát kapott a jogvédő szervezetektől.

A park létrehozása

Néhány évvel ezelőtt, Chen Mingjing, ingatlan-befektető a vonaton utazva találkozott egy kistermetű, 90 cm magas férfival, aki elmesélte neki élettörténetét, megpróbáltatásait. Mingjinget nagyon megrendítette az, amit hallott tőle, ezért úgy döntött: segíteni fog a törpenövésű embereken.

Nem sokkal később megvásárolt egy több hektáros területet Kína Yunnnan tartományában, Kunming közelében. Itt épült fel és nyitotta meg kapuit 2009 szeptemberében a Törpék Birodalma.

A Törpék Birodalma nevű vidámpark Kínában, Yunnan tartományban, Kunming közelében található
A képen (középen) Chen Mingjing, a törpenövésű embereket foglalkoztató vidámpark, a Törpék Birodalma létrehozója

A Törpék Birodalma

A park kb. 140 törpenövésű embert foglalkoztat, 19 és 48 év között, fontos kikötés, hogy nem lehetnek magasabbak 130 cm-nél. Nagy részük előadóművész, de vannak akik portásként, szakácsként, kézművesként, boltosként dolgoznak itt, vagy a háttérmunkálatokat segítő személyzet tagjai.

A park olyan, mint egy mesebeli királyság. A különféle jelmezbe bújtatott kisemberek naponta két előadást tartanak, a belépő 80 jüan (kb. 2800 Ft). Mielőtt elkezdődne az akrobatikus, énes-táncos produkció, a törpebirodalom 1 méteres királya köszönti a publikumot.

Középen a Törpék Birodalmának királya, mellette testőrei

A rendre és a biztonságra a király testőrsége vigyáz. A birodalom gombaházai szintén a park látványosságai közé tartoznak, a törpék persze nem itt élnek, hanem egy közeli kollégium ad nekik szállást.

Kritikák és ellenvélemények

Hirdetés

A parkot több jogvédő szervezet (pl. Little People of America, Handicap International) is támadja, úgy vélik, hogy kizsákmányolják és kihasználják a törpenövésűeket. Szerintük a Törpék Birodalma nem más, mint emberi állatkert, mely elszigeteli a fogyatékkal élőket a társadalom többi tagjától.

Az itt dolgozó kisemberek keresete havonta 1000-2000 jüan (35-70 ezer Ft) munkakörtől függően, mely valóban nem túl magas, de ez a park igazgatója szerint nem sokkal tér el az átlagfizetéstől, mely Yunnan tartományban 2500 jüan.

Ugyanakkor ingyenes juttatásokat is kapnak: szállást, énekes és táncképzést valamint angol nyelvre is oktatják őket, hogy könnyebben kapcsolatba tudjanak lépni a turistákkal. A park törpéi egyáltalán nem értenek egyet a jogvédő szervezetek kritikáival.

Nekik gyerekkoruktól fogva nehéz volt az életük, zaklatták, bántalmazták őket, sokukat elhagyták a szüleik és voltak, akik hajléktalanná váltak. Ők jól érzik itt magukat, jobb lett az életük, társaságra, barátokra leltek, ráadásul a Törpék Birodalma munkát és megélhetést biztosít számukra.

Tokár Tamás Zalán / forrás: erdekesvilagunk.blog.hu