11 alulértékelt sci-fi, amit mindenképp meg kell nézned

A filmipar minden évben sci-fik százait ontja magából, melyek jó része sosem jut el a látóterünkig. Most olyan kevésbé ismert darabokat mutatunk az elmúlt négy évtizedből, amelyek egész estés szórakozást nyújthatnak.

Az Omega Ember (Omega Man), 1971

A Kína és Szovjetunió közt zajló biológiai háborúnak köszönhetően a Föld jó része egy járványnak köszönhetően kihalt, mindössze maroknyi ember élte túl a katasztrófát. Ezek egyike Robert Neville, a hadsereg kutatóorvosa, aki egy kísérleti fázisban lévő ellenanyaggal képes volt meggyógyítani magát. Feltűnik azonban egy Családként emlegetett los angeles-i csoport, akik a fertőzés után fényérzékeny, fehér hajú albínókká váltak, és meg akarják ölni Neville-t…

A film alapját adó Legenda vagyok című regényt 2007-ben újra feldolgozták, melynek főszerepét Will Smith játszotta, és Legenda vagyok címmel került a mozikba.

A fiú és kutyája (A Boy and his Dog, 1975)

Az öt napig tartó negyedik világháború után, 2024-ben játszódó film két főszereplője Vic és kutyája, a telepatikus képességekkel rendelkező, igen cinikus Ficsúr, akik együtt járják a kietlen sivataggá vált Amerikát. Vic igazi ösztönlény: egyetlen célja az, hogy minél több nőt megkaphasson a túlélők közül, ez azonban korántsem öli meg a filmet, amely egyébként igen gyakran fekete humorba csap át.

Az egyik lány azonban, akivel találkoznak, elviszi a furcsa páros egy föld alatti kolóniába, ami a sivataginál is több kegyetlenséget rejt.

Szívélyes üdvözlet a Földről (Srdečný pozdrav ze zeměkoule, 1983)

A csodálatos csehszlovák sci-fi egyik klasszikusa két földönkívüli, A és B csehszlovákiai kalandjait meséli el, akik dr. Jansky (Jirí Menzel alakításában), a Legfelsőbb Komputer által leginkább középszerűnek és jelentéktelennek tartott földlakó segítségével próbálnak meg helyzetjelentést adni a földi civilizációról.

Békaváros (Hell Comes to Frogtown, 1987)

Egy film akkor is szórakoztató lehet, ha bugyuta a forgatókönyve, és a színészi játék annyira meggyőző, mint a Monty Python spanyol inkvizíciójáé – erre jó példa a Békaváros, amelyben a legendás pankrátor, Roddy Piper élete legszörnyűbb alakítását nyújtja.

A film a nukleáris háború utáni Amerikában játszódik, ahol egy nőkből álló csoport vette át az ország vezetését. Egy csoportjuk elkapja a vándor Sam Hell-t, akit az emberiség megmentése érdekében akarnak felhasználni, de kiderül, hogy a még termékeny nőket elrabolta egy békákra hasonlító mutánsok csoportja. Sam-et, egy női harcost és egy őrt az ellenfél táborába küldik. Ez jó esélynek tűnik a szökésre, de sajnos ez a férfi ágyékára applikált sokkoló miatt lehetetlenségnek tűnik…

Nyugodjak békében (Dead Heat, 1988)

Furcsa bűnügyek történnek a nagyvárosban: golyóálló gengszterek rabolják ki a város boltjait, akikről hamar kiderül, hogy nemrégiben már meghaltak, de egy feltámasztó masinának köszönhetően visszatérhettek az életbe.

Sajnos a gép hatása mindössze tizenkét órán át tart, sőt, az ügyön dolgozó két nyomozó egyike is hamar átkerül a másvilágra, így rövidesen egy elméletileg halott zsaru veszi fel a harcot egy elméletileg halottakból álló rablóbandával.

Földönkívüli zsaru (Alien Nation, 1988)

Egy intergalaktikus űrhajó pályájáról letérve a Mojave sivatagba érkezik, a fedélzeten háromszázezer idegennel, akiket rabszolgaságra tenyésztettek ki. Az okos, könnyen alkalmazkodó lények rabszolgaság híján megpróbálnak beilleszkedni a társadalomba – ki betörőként, bolti eladóként, vagy épp rendőrként.

Sokan nem szeretik őket, hiszen mások – így van ezzel Matthew Sykes nyomozó is, akinek társa elvesztése után egy Sam Francisco nevű idegennel kell együtt dolgoznia, de hamarosan rájön, hogy az újonnan érkezettek titkolnak valamit…

Meztelen ebéd (Naked Lunch, 1991)

A beatkorszak egyik leghíresebb írójának, William S. Burroughs-nak legismertebb műve 1953-ban, New York-ban játszódik, főszereplője pedig egy nem túl sikeres, kiégett író, Bill Lee, aki pornóregények írásából próbál megélni, ugyanakkor rovarirtóként is dolgozik.

Miután a férfi és felesége is iszonyúan rákattannak a rovarirtóporra, Bill véletlenül megöli a nőt, majd a hatóságok elől menekülve egy szupertitkos, óriási bogarak által irányított kormányszintű akció résztvevőjévé válik Észak-Afrikában.

A kábítószerfüggőség során a valóságtól való egyre élesebb elszakadást csodásan bemutató filmet a minden létező szert kipróbáló és néhányat tartósan fogyasztó író 1953-1959 közt írta a marokkói Tangerben és Párizsban.

A visszataszító és trágár jelenetekben nem épp szegény filmnek egészen biztosan nincs párja a filmművészetben, az adaptáció pedig a legendás David Cronenberg nevét dicséri.

Az időutazás nagy kérdései (Frequently Asked Questions About Time Travel, 2009)

A három jóbarát, Ray, Toby és Pete épp kedvenc pub-jukban döntik magukba a söröket, mikor Ray találkozik egy lánnyal, aki azt álíltja, a jövőből érkezett, feladata a gonosz időutazók által okozott időtörések kijavítása, a fiú pedig nemsokára iszonyú híres lesz.

Az asztalnál ülő Tony és Pete nem igazán hiszi el a történetet, de nemsokára mindannyian rájönnek, hogy a férfi mosdó szörnyű titkokat rejt.

Fekete tükör (Black Mirror, 2011-)

A brit sorozat, amiről képtelenség nem szuperlatívuszokban beszélni: a négy év alatt mindössze hat epizódot (plusz egy karácsonyi különkiadás) felvonultató Fekete tükör minden epizódja külön sztorit mesél el, görbe tükröt helyezve a technológiafüggő társadalom elé.

A 44 perces (kivéve a 62 perces pilot, és a 75 perces karácsonyi epizód) történetek a közeljövőben, vagy épp egy alternatív jelenben játszódnak, tele erős képekkel, jó színészekkel és lebilincselő történetvezetéssel.

Feltörő színek (Upstream Color, 2013)

Az évtized eddigi legfurcsább filmjében egy nőt, Krist ismerhetünk meg, akinek elrablói egy parazitát helyeznek a bőre alá, majd felébredve összes emlékét elveszti. Rövidesen megismeri Jeffet, akihez valamilyen rejtélyes okból vonzódik, így együtt próbálják meg összerakni széthullott életüket, de a megoldás sokkal komplexebb annál, mint amire nézőként számíthatunk.

A Nagy Marsi Háború 1913-1917 (The Great Martian War 1913-1917, 2013)

A három évvel ezelőtt elkészült ál-dokumentumfilm (mockumentary) a száz évvel korábbi marsi háború eseményeit mutatja be, amikor az emberiségnek az űrből érkező lényekkel és óriási, pusztító harci gépeikkel kellett szembenézni. A film rengeteg veteránt és történészt is megszólaltat, sőt, korabeli felvételeket is mutat a megrázó harcokról.

forrás: 24.hu