A titokzatos gömbvillám

Másodpercekkel a villámlás után is látható a gömbvillám, állítják azok, akik már valaha találkoztak ezzel a ritka természeti jelenséggel. A tudomány is az egyik legnagyobb, az atmoszférában előforduló rejtélyként kezeli, nem csoda, hogy már régóta próbálják kielemezni a kutatók.

Ez azonban korántsem könnyű, hiszen eddig nem tudták a természetben fel-felbukkanó eseményt laboratóriumi körülmények között megbízhatóan reprodukálni – noha számos alkalommal próbálkoztak már vele.

Nemrég viszont siker koronázta ezeket az erőfeszítéseket, igaz, a véletlen komolyan besegített: még 2012-ben egy kínai kutatócsoport nem csak megvizsgálni és rögzíteni tudott egy gömbvillámot, de óriási szerencséjükre spektográffal az összetevőit is meg tudták határozni. A Nyugat-Kínában található Csinghaj (Qinghai) városában került sor az eseményre.

Azzal kapcsolatban, hogy mi okozza ezt a ritka jelenséget, megosztottak a tudósok. A legelfogadottabb – ámde vitatott – nézet szerint a “hétköznapi” villámok földbe csapódásakor elpárologtatott talajrészecskék képesek előidézni. Ezek gömb formájában kondenzálódnak, melyet a talaj melege és a levegő oxigénje táplál energiával – pár másodpercig. Ezt az elméletet látszik megerősíteni a három kínai tudós – Jianyong Cen, Ping Yuan, and Simin Xue – spektográfos elemzése is.

A távol-keleti szakemberek egyébként éppen egy vihart figyeltek meg, amikor a mintegy 5 méter széles(!) gömbvillám 1,6 másodpercre felvillant előttük. Mivel spektográfjukat munkájukból kifolyóan éppen használták, így az esemény elemzése nem volt nehéz: szilíciumot, vasat és kalciumot fedeztek fel a jelenségben, a hétköznapi talaj leggyakoribb alkotóelemeit.

Sajnos az eseményről készített videót még nem publikálták. És azt is érdemes megjegyezni, hogy az észlelés nem ad általános magyarázatot a gömbvillámok mivoltára, például az, hogy miként képesek egy zárt térben navigálni, továbbra is rejtély maradt.

Forrás:ma.hu