A titokzatos földfények

A földfények olyan fényjelenségek, melyek a  földtömegből, különösen vetődéses geológiájú helyszíneken, hegycsúcsokon és hegygerinceken, víztömegekben és ásványlelőhelyeken keletkeznek, s melyekre nem nyújtanak kielégítő magyarázatot az elektromágnesesség törvényei.

Devereux szerint több különböző néven számon tartott jelenség – ufók, szellemek, bolygótűz stb – egyaránt a földfények megnyilvánulása lehet. Egyes területeken állandóan mutatkoznak földfényjelenségek; ilyen például a délnyugat-texasi Marfa.

Az első írásos beszámoló 1883-ból származik, amikor is köröket leíró, esetenként valóságos műrepülő-figurákat bemutató, teniszlabda méretű fehér, sárgás és narancssárga fényekről érkeztek jelentések. Egyik pillanatról a másikra jelentek meg, változtatták az alakjukat, összeolvadtak és szétváltak.

Az 1970-es években Devereux Andrew York társaságában a szülőföldjén, Leicestershire-ban tanulmányozta, kimutatható-e valamilyen összefüggés a különféle jelenségek, a geológiai tulajdonságok és a régi helyek között. Figyelemre méltó számú egybeesést tapasztaltak vetődéses területek és a szokatlan időjárási események – az ufótevékenységet is ide sorolva – között.

Egy egész Britanniát felölelő átfogó tanulmány szoros összefüggést mutatott ki az ufók észlelése és a tektonikusan aktív vidékek között. Ráadásul minden angliai és walesi kőkör egy mérföldes (másfél kilométer) körzetén belül felszíni vetődés vagy benyomulásos kőzet található.

A földfényeket létrehozó energia mintha érzékenyebbé tenné az embereket, oly módon, hogy a hatására valószínűbben észlelnek pszichikailag különböző dolgokat, és a hatósugarában pszichikai hatások fokozott megnyilvánulására, például poltergeist jelenségre is sor kerülhet. Ez utóbbi történt Norvégiában, Hessdalen szomszédságában, ahol több száz felvételt készítettek földfényekről, és állandó megfigyelőállomást is létesítettek.

A fordítottja is igaznak tűnik: az energiaplazma érzékenységet mutat a pszichikai és gondolati formákra, úgy, hogy voltaképpen a megfigyelő elméjének megfelelően  mozog, illetve változtatja az alakját.

Rejtélyek szigete / Philip Heselton – The Elements of Earth Mysteries