exöszájzbúk

Titokzatos fények, melyeket valaha természetfelettinek hittek

Az indonéziai vulkáni sziget, a Rakata 1883-ban bekövetkezett hatalmas kitörésekor az égbolt valósággal recsegett az elektromosságtól.

A hajók árbocain és kötélzetén pedig vibrálva égtek a halvány lángocskák, amelyeket a tengerészek Szent Elmo tüzének neveznek.

Erről a különös elektromos légköri zavarról valaha úgy gondolták, hogy így adnak magukról látható jelet Kasztór és Pollux, Zeusz fiai, akiknek alakja a köztudatban összeforrt a viharokkal.

A későbbi korok hajósai azt állították, hogy a titokzatos tűz a végzet előfutára – akárcsak a német Falkenburg kapitány kísértethajójának esetében, amely a legenda szerint az idők végeztéig hasítja az északi tengereket, árboccsúcsai körül az imbolygó fényekkel. A valóságban Szent Elmo tüze a viharos időjárás által előidézett apró elektromos kisülés.

Egy másik titokzatos fény a mozdulatlan csendben alvó mocsarak felett lebeg, vagy imbolygó táncot jár a sírok körül. Az efféle helyeket áthatja a pusztulás aurája, következésképp a fényeket is úgy tekintették, mint a kóborló lelkek jelzéseit, és lidércfényként emlegették.

Egyes helyeken úgy tartják, hogy egy halott ember lelke vagy egy gonosz szellem, és a gyanútlan utast az ingoványba csalja.

Az írek vajákos tudományának tanítása szerint ha a gyermek sötétedés után indul útnak, kifordítva vegye fel a kabátját, nehogy egy ilyesfajta szellem elcsábítsa.

Ma már köztudott, hogy a lidércfényt a növényi eredetű anyagok rothadása során keletkező gázok öngyulladása idézi elő.