A tisztánlátás rejtelmei

Míg a gondolatátvitel és a jóslás meglehetősen ismert és szinte hétköznapinak tűnő paranormális jelenség, az úgynevezett tisztánlátás sokkal kevésbé ismert, és sokkal furcsábbnak, szokatlanabbnak tűnik.

Az általunk primitívnek nevezett népeknél, amelyek még nem léptek a technikai fejlődés útjára, gyakori, hogy a törzs “látó embere”, sámánja transz állapotban meg tudja mondani, merre vonulnak az állatcsordák, melyek a csoport élelmezése szempontjából fontosak, meg tudják mondani, vándorlásnál merre találnak majd szállást, vizet, élelmet.

Ez a képesség természetesen nem a jó szemnek, szaglásnak vagy fülnek az eredménye, hiszen teljesen ismeretlen tájakon is beválik, működik és ugyancsak “határok nélküli” a hatósugara, több száz kilométerről is szerezhetünk ily módon információt.

Az az érdekes ebben a jelenségcsoportban, hogy más módszerrel meg nem szerezhető információkat is megtudhatunk így. Például azt, hogy lezárt dobozokban mi van, már ismert tárgyak, emberek hol vannak, merre tartózkodnak.

Ha egyáltalán van értelme és lehetséges nehézségi fokokat felállítani, akkor talán ez a legnehezebben művelhető extraszenzoriális jelenség, ezt a legnehezebb megtanulni.

Ma már sokan tudják, hogy a kézben tartott, ún. “varázsvessző” segítségével megtalálhatjuk a föld alatt vagy az épület alatt húzódó kábeleket, vízereket, üregeket.

A tisztánlátás nem ilyen módszerrel működik, mert a varázsvessző valószínűleg a már ismert, de nagyon gyenge fizikai hatások kombinációjának az eredménye (gyenge tereket érez minden ember).

A tisztánlátás nem sorolható be az ilyen alacsony ingerküszöbű jelenségek közé, hiszen több kilométeres távolságban egy föld alatt elrejtett, vagy zárt dobozban tárolt tárgyról semmilyen gyenge inger nem érhet el hozzánk, ami egyszerű magyarázatot adna a jelenség okára.

Márpedig a kísérleteknél rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy több száz, esetleg több ezer kilométeres távolságból is meg tudják határozni egyes épületek, tárgyak, személyek elhelyezkedését, és ezt a jelenséget valóban nem lehet visszavezetni jelenlegi ismereteinkre.

A hetvenes években az Egyesült Államokban érdekes kísérletsorozatot hajtottak végre. a kísérlet alanyának, egy ismert festőnek, koordinátákat adtak meg, és egyetlen feladata az volt, hogy rajzolja le azokat az épületeket, amelyek a koordináták metszéspontja körül helyezkednek el.

A nagyon finoman, precízen megadott koordináták általában titkos katonai objektumok helyét jelölték, és a kutatók meglepetésére – ha nem is teljesen precíz, de – meglehetősen jó képet adott az épületek, utak, tárolóhelyiségek elrendezéséről.

Néhány esetben további kérésre – és ez itt a lényeg – azt is le tudta írni, hogy az épületek belsejében milyen elrendezésűek a szobák, vagy azt, hogy a szobákban milyen tárgyak vannak.

A mesterséges holdak segítségével persze nagyon jó információkat kaphatunk az épületek, kisebb-nagyobb tereptárgyak elhelyezkedéséről, de ahhoz, hogy részletesebb információt szerezzünk valamiről, jó, felhőmentes időjárásnak és megfelelő világítási viszonyoknak is egyszerre kell fennállniuk.

A tisztánlátás működtetése esetén erre nincs szükség, és sötét éjszakán, hosszú téli sarkvidéki hideg és mélyen lezárt pince esetén is alkalmazható a módszer. De ami a legfontosabb:lezárt épületeknél is.

Természetesen ennek a módszernek is megvannak a maga korlátai. Arra általában nem képesek az emberek, hogy például egy lezárt szekrényben lévő dosszié megadott lapjainak tetszőleges bekezdését elolvassák, és értelmes módon visszaadják.

Az is kivételnek számít, ha valaki ilyen módszerrel távoli feliratokat olvas el. Az azonban elég gyakori, hogy nagyobb elrejtett tárgyak alakját, színét, funkcióját le tudják írni.

És itt újra eljutunk egy nagyon érdekes és izgalmas kérdéshez. vajon hogyan, milyen fizikai mechanizmus útján működik ez a hatás?

(Felhasznált irodalom: Egely György:Parajelenségek)