A teleportáció különös példája 1593-ból

Teleportálásról akkor beszélünk, amikor egy személy vagy tárgy hirtelen egyik helyről a másikra kerül. Több kultúrkör mítoszai és legendái említik ezt a jelenséget, és sok, a maga idején bizonyított, megerősített feljegyzés számol be a távszállításról.

A legkülönösebb példája ennek 1593 októberében történt, amikor furcsán öltözött katona jelent meg Mexikóvárosban, a Plaza Mayor védelmére rendelt őrszemek között. A férfi gárdista-egyenruhát viselt, amely azonban egyáltalán nem hasonlított az őrszemek öltözékére.

Kábán, hitetlenkedve nézett körül. „Gil Pereznek hívnak” – mondta az őröknek. – „Azt a parancsot kaptam reggel, hogy a manilai kormányzó palotája előtt őrködjem. Nagyon jól tudom, hogy ez itt nem a kormányzó palotája és ez a hely sem Manila. Fogalmam sincs arról mit történt, és hogyan. De mivel itt vagyok, ez pedig palotának látszik, teszem a kötelességemet, amennyire lehetséges.”

Perez nem hitte el, hogy Mexikóvárosban volt, több ezer kilométerre az otthonától. Az egyházi hatóságok börtönbe vetették, mint az ördög ügynökét, de a kínvallatás ellenére sem változtatta meg a történetét.

Szerencséjére két hónappal később spanyol vitorlás érkezett a Fülöp-szigetekről. Egy kormánytisztviselő felismerte Perezt, és tanúsította, hogy a palotaőrt Manilában látta, amikor vitorlát bontottak Mexikó felé. A Szentszék hitelt adott neki, Perezt az ördög ártatlan áldozatának nyilvánította, és megengedte neki, hogy visszatérjen a Fülöp-szigetekre.

Az efféle az esetekre nincs magyarázat. Perez önkéntelenül hagyhatta el a testét, asztrálútra indult, majd fizikai testté változtatta asztráltestét otthonától több ezer mérföldnyire.

Rejtélyek szigete / Felhasznált irodalom: Richard Webster: Astral Travel for Beginners