Csendben kell szülniük, nehogy megzavarják a szellemeket

A szüléshez kötődő hagyományoknak különösen nagy szerepük van egyes népeknél, hiszen sok helyen úgy tartják, hogy az élet és a halál kéz a kézben jár.

Afrikában és Ázsiában több területen az asszonyoknak ezért csendben kell szülniük, nehogy megzavarják a szellemeket.

A szülés alatt a bábák különböző rituálékat végeznek, hogy áldást kérjenek az anya és kisbabája számára.

Marokkóban a várandósság alatt a nők nem foghatják össze a hajukat. Indiában is ki kell a kismamáknak bontaniuk szülés alatt a hajukat, emellett le kell venniük az amuletteket, gyűrűket, karpereceket és nyakláncokat, ezen kívül a ház minden ajtaját és ablakát ki kell tárni, hogy a jó szellemek bemehessenek.

Mexikóban ezzel szemben minden nyílászárót gondosan be kell zárni. Ez a szokás Franciaországban sem idegen, ott még alaposan be is fűtöttek, így “füstölték ki” a gonosz démonokat. Ázsiában pedig a kisded első hónapjában folyamatosan tűznek kell égnie a házban, ezzel védve az ifjú családot a rontástól.

Természetesen szoptatni

Dél-Amerikában az anyák több mint 92 százaléka szoptatja a gyermekét, Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben 94,5, míg Afrikában több mint 98 százalékos ez az arány. Európában és hazánkban az ezredforduló óta jött ismét divatba az anyatej, és szerencsére egyre többen választják a szoptatást a tápszerek helyett. A szoptatás előnyeiről ódákat lehetne zengeni, de egy mali közmondás sokkal jobban kifejezi a fontosságát: “Ha nem adod a melledet a gyermekednek, nem adsz neki semmit”. De ugyanígy gondolkodnak Sri Lankán is, szerintük az az anya nem szereti eléggé a gyermekét, aki üvegből eteti. Indiában pedig azt tartják, hogy az anyuka a tejjel a gyermek jellemét is táplálja.

forrás: life.hu

Hirdetés