100 éven belül lakhatóvá tenné a Marsot az Egyesült Arab Emírségek

Száz éven belül lakható környezetet hozna létre a Marson az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be Mohammed bin Rásid Ál Maktúm sejk.

A Mars 2117 projektről a hét elején rántotta le a leplet az arab állam vezetője – írja az Independent.

“Az idegen bolygókon való megtelepedés már régóta az emberiség álma, az Arab Emírségek pedig szeretne vezető szerepet betölteni ebben a nemzetközi erőfeszítésben”

– hangsúlyozta a sejk.

mohammed-bin-rasid-al-maktum
Mohammed bin Rásid Ál Maktúm

Az ország láthatóan komolyan gondolja az űrkutatásban való részvételt. 2014-ben létrehozták saját űrügynökségüket, amibe eddig 5,4 milliárd dollárt invesztáltak. Az arab ország tudósai mind az angol, mind a francia kutatókkal együttműködnek.

A Mars 2117 projektet az arab állam szakemberei fogják előkészíteni, majd idővel nemzetközi szintűvé duzzasztják azt. Többek között vizsgálni fogják, milyen módon érhetjük el leggyorsabban a vörös bolygót, milyen módszerrel tudjuk ellátni a telepeseket élelmiszerrel, illetve milyen energiaforrásokat kell felhasználni ahhoz, hogy tartósan megtelepedjünk a Marson.

2021-ben indulna az első arab műhold

Habár a fent említett program a távoli jövőre fókuszál, az Arab Emírségek már 2021-ben űrszondát küldene a Marsra. Amennyiben a terv megvalósul, ez lesz az első arab műhold, amit sikerül a világűrbe juttatni.

forrás: origo.hu, Independent