Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

A rejtélyes repülőgép-eltérítés – Többi mint 40 éve keresi a válaszokat az FBI

img

1971. november 24-én egy jól öltözött férfi Dan Cooper néven jegyet váltott a Northwest Airlines 305-ös, Portlandből Seattle-be tartó járatára. Senki nem sejtette, hogy a félórás út az évszázad egyik felderítetlen bűnügyeként fog bevonulni a történelembe. Miután követeléseinek eleget tettek, Cooper Mexikó felé térítette el a gépet, majd ejtőernyővel kiugrott a hátuljából.

Mit is tudunk pontosan erről a férfiről?

Dan Cooper, aki a sajtóban tévesen D.B. Cooperként jelent meg, egy repülőgép-eltérítő, aki 1971. november 24-én 200 000 dollárral együtt kiugrott egy Boeing 727-es repülőgépből az Amerikai Egyesült Államokban, valahol a Cascade hegység fölött, de az is lehetséges, hogy a Washington állambeli Woodlandnél. Cooper hollétéről a mai napig nincsen információ. Az FBI több mint 40 éve dolgozik az ügyön és egyre valószínűbbnek tartják, hogy Cooper a földet éréskor meghalt.

A férfi a tanúk vallomása szerint a negyvenes évei közepén járhatott és körülbelül 180 cm magas volt. Fekete esőkabátot, papucscipőt, sötét öltönyt, fehér inget, fekete nyakkendőt és fekete napszemüveget viselt. Feltűnő volt a nyakkendőtűje, ami egy fehér gyönggyel volt díszítve.

Miután a repülőgép felszállt, Cooper átnyújtott egy borítékot Florence Schaffernek, az egyik utaskísérőnek. A stewardess azt gondolván, hogy Cooper flörtölni akar vele, a borítékot a zsebébe csúsztatta, mire Cooper a következőket mondta: ” Hölgyem, jobban meg kellene néznie azt a papírt. Bomba van nálam.” Florence kinyitotta a borítékot és elolvasta az üzenetet, amin ez állt: „Bomba van az aktatáskámban. Amennyiben szükséges, használni fogom. Azt akarom, hogy üljön ide mellém. Önök el vannak térítve.”

Cooper 200 000 dollár váltságdíjat és négy ejtőernyőt követelt. Nyomatékosan kérte, hogy a kért dolgok a gép landolásáig megérkezzenek. Ha nem, akkor felrobbantja a gépet. Az utaskísérő értesítette a pilótát, William Scottot, aki azonnal az irányító központhoz fordult segítségért. Természetesen a seattle-i rendőrséget és az FBI-t is értesítették. Tőlük azt a tanácsot kapták, hogy mindenben működjenek együtt az eltérítővel. Florance Schaffer Cooper mellett foglalt helyet és megbizonyosodott az aktatáskában elrejtett bomba létezéséről. A hengerek, elemek, piros drótok nem hagytak kétséget afelől, hogy Cooper igazat mond.

Amikor a gép Seattle közelébe ért, a férfi megkapta a váltságdíjat. A 10 000 darab jelöletlen bankjegyet egyenként lefényképezték. Az ejtőernyők is megérkeztek a McChord légibázisról, de ezek nem feleltek meg Coopernek, mivel ő nem katonai, hanem civil használatú ernyőket akart. Rövid időn belül átadták neki a helyi ejtőernyős iskolából szerzett darabokat.

Pontban 17:24-kor a repülőgép személyzete értesítést kapott, hogy minden készen áll a landolásra. A gép 17:39-kor szállt le Seattle repterén. Cooper egy félreeső helyre vezette a gépet, majd azt kérte, hogy sötétítsék el az utasteret, hogy a rendőrök ne tudják felismerni. Mind a 36 utas és Florence Schaffner is elhagyhatták a repülőgépet, de a pilótának, a másodpilótának, valamint a fedélzeti mérnöknek maradnia kellett.

Ezalatt az FBI próbált rájönni Cooper tervére. A leginkább az gondolkodtatta el őket, hogy eddig még senki nem hajtott végre ejtőernyős ugrást kereskedelmi repülőgépről. Próbálták Coopert figyelmeztetni tervezett akciója veszélyeire, de ő senkivel nem volt hajlandó szóba állni.

A földi személyzet és a hatóságok tankolással igyekeztek időt nyerni, de Cooper pontosan tudta, hogy minderre nem kell több mint 15 perc és mérte az időt. A negyedóra letelte után felszállásra kényszerítette az immár utasok nélküli gépet. Nem sokkal később pontosan megadta a repülési paramétereket és az irányt: maximális magasság 3000 méter, minimális sebesség 200-220 km/h. Arra is utasítást adott, hogy a futóművek és a gépszárnyak ki legyenek engedve.

Természetesen a hatóságok nem nézték tétlenül Cooper tevékenységét. A légtérben lassan haladó Boeing-re ráküldtek két F-106-os sugárhajtású gépet, de ezek nem tudtak olyan lassan repülni, ezért csak köröztek. Pontosan 20:00-kor a hátsó raktér ajtó visszajelző lámpája kigyulladt, a lépcső leereszkedett és Dan Cooper kiugrott a fedélzetről. A sötétben, a hideg szélben és viharban senki nem látta pontosan, hogy mi történt. Az, hogy az ugrás után mi lett Cooper és a pénz sorsa, mintegy negyven éve rejtély.

Kilenc évvel később

1980-ban egy család a környékről három köteg 20 dollárossal jelentkezett a rendőrségen, amit a folyóparton találtak. Alaposabb vizsgálat után kiderült, hogy a pénz a Coopernek átadott csomagból származik. Ez minden a repülőgép oldalán maradt pár ujjlenyomattal, Cooper aláírásával és a gépen hátrahagyott nyakkendőjével együtt. Habár a nyomozás folytatódik, aligha van remény arra, hogy valaha megtudjuk az igazat.

forrás: Béres Zsuzsanna / noiportal.hu

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar