A rejtélyes marsi lyuk továbbra is fejtörést okoz a kutatóknak

A NASA Mars körül keringő műholdja, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) készítette a fenti képet a bolygó déli féltekéje fölött röpülve.

A fotó a marsi nyár vége felé készült, a Nap alacsonyan járt az égen, ennek köszönhető a nagyon plasztikus, árnyékolt domborzati megjelenés.

A felvételen rengeteg olvadásból származó sekély lyuk látható a fagyott szén-dioxid-rétegen (a kutatók svájci sajthoz hasonlatosnak tartják az ilyen felszínt). Van azonban egy nagy, egyelőre rejtélyes eredetű lyuk is a képen, aminek láttán kissé tanácstalanok a bolygókutatók.

A körülbelül 100 méter átmérőjű mélyedés szokatlan formája különféle vélekedéseknek ad táptalajt. A peremétől távolodva látható sötét foltról azt lehetne gondolni, hogy az meteorbecsapódás okozta anyagkiszóródás. A talajréteg bemélyedéséből viszont arra is lehet következtetni, hogy esetleg jégolvadás okozta besüppedésről van szó.

marsi lyuk
Így néz ki a lyuk kicsit megvágva és kivilágosítva az MRO képét Fotó: JPL-Caltech/Univ. of Arizona / NASA

Az APOD szerzői szerint azért érdekes a lyuk, mert úgy néz ki, mintha az alja a marsi kéreg egy mélyebb rétege lenne, így feltételezhető, hogy mélyebb barlangjáratok indulhatnak belőle, amikben akár idegen életformák is lehetnek. A jövőben várhatóan a marsi életet kutató felderítőrobotok elsődleges céljai lehetnek az ehhez hasonlatos lyukak.

forrás: index.hu, APOD