Különös hangokat érzékeltek a Mariana-ároknál

Egy 2014-2015. során zajló felderítő küldetés furcsa zajokat rögzített a Föld legmélyebb pontjánál. Miután a szakértők mind a geofizikai, mind az emberi forrást kizárták, arra jutottak, hogy a hangok valószínűleg sziláscetektől származnak. Igaz, a most felfedezett dal annyira különbözik bármelyik korábban érzékelttől, hogy nem lehetetlen, hogy egy egészen új faj hozta létre.

A világ legmélyebb területe, a Mariana-árok meglehetősen sok kutató vonz, így azt a csoportot is, amely 2014 őszén, majd 2015 tavaszán elemezte a környéket. A szakértők detektorai a vizsgálatok során többször is érzékelték a különös hangokat.

A felfedezésről Sharon Nieukirk és kollégái, az Oregon Állami Egyetem kutatói számoltak be új tanulmányukban. A tudósok a publikációban azt írják, a zajok forrásai feltehetőleg sziláscetek.

szilascet

A magyarázat szerint a dal azért nem hasonlít a korábban megismert hangokhoz, mert egyfajta helyi “dialektusban” adják elő. Ugyanakkor az sem kizárható, hogy a rejtélyes zaj valójában egy eddig ismeretlen fajtól származik.

Elsőre kicsit furcsának tűnhet az elmélet, hiszen a cetek nem olyan aprók, mint a rovarok, melyeket viszonylag nehéz felfedezni. A hatalmas élőlények azonban könnyen elrejtőzhetnek a végtelen óceánban, különösen azok, amelyek szeretnek távol maradni a partoktól.

Ezt bizonyítja az is, hogy tavaly is sikerült érzékelni egy korábban ismeretlen állat hangját, sőt, idén Alaszka partjainál egy olyan csontvázat is felfedeztek, amelyet nem tudtak egyetlen leírt cetfajhoz sem kötni. Egy olyan élőlény, amely az árok közelében, a mélyben él, viszonylag könnyen elkerülheti a kutatók figyelmét.

A most rögzített zajok 2,5-3,5 másodperc hosszúak, és 38 és 8 000 hertzes frekvencia közt mozognak. Nieukirk szerint ez igen különös, mert bár a dal bizonyos elemei – így például az alacsony frekvenciájú hangképzés – a sziláscetekre jellemző, ugyanakkor egyes részletei teljesen egyediek.

A zaj más elemeire a Nagy-korallzátonynál élő törpe csukabálna dala is hasonlít – a hang kicsit olyan, mint a Csillagok háborújában látható lézerfegyverek zaja. Mivel az érintett faj az óceán egy egészen másik szegletén él, és a nemrégiben rögzített dal így is sokban eltér a csukabálnáétól, vagy egy új dialektust, vagy egy egészen új faj nyomait sikerült felfedezni.

A kutatók bíznak benne, hogy amennyiben másnak is sikerült érzékelnie a különös hangot, képesek lesznek többet megtudni a jelenségről.

forrás: 24.hu/IFL Science

Hirdetés