Pilóták és UFO-k 2.rész

Megosztás

A lengyel hadsereg pilótái a negyvenes évektől 1998-ig hatvan esetben volt UFO élményük (helyesebben ennyi esetről maradt fenn dokumentum, jelentés, szóbeli vagy írásos beszámoló, esetleg fénykép). Ezek között akadtak nagyon érdekes és izgalmas találkozások is. 

A szóban forgó mű – Lengyel pilóták és ufók – számos fekete-fehér és színes fotót is tartalmaz. Az ufók – különösen a negyvenes-ötvenes években készült képeken – kevéssé kivehető, világos foltokként jelennek meg. Vannak harci jelenetek is: 1944 szeptemberében például a németek ellen szovjet támogatással harcoló lengyel pilóták keveredtek “harcba” egy ufóval, amely azonban nem okozott károkat.

Lélegzetelállító beszámolót olvashatunk egy pilótától, aki 1956-ban 14 ezer méteres magasságig üldözött egy ufót, amelyről kezdetben mindenki azt hitte, hogy léggömb. Csakhogy a “léggömb” akkoriban hihetetlennek tűnő sebességgel húzott el, és 16 ezer méteren megtorpant. Mintha csak tudta volna, hogy a korabeli szovjet gyártmányú vadászgéppel oda már nem követhetik a pilóták.

Kiderült, a hatvanas-hetvenes években voltak olyan napok, amikor az egész lengyel légvédelmi rendszer talpon volt, és a Varsói Szerződés csapatait is riasztották. Akkoriban ugyanis tömegesen bukkantak fel azonosítatlan repülő tárgyak.

Amikor azonban a légvédelmi parancsnokságok üldözésükre vadászgépeket küldtek fel a földről, mindannyiszor kudarcot vallottak. Az ismeretlen tárgyak általában sokáig “bújócskáztak” a pilótákkal – a földi radarosok mindezt jól látták -, majd pedig általában felfelé távoztak igen nagy sebességgel.

A lengyel légierő radarosai által megőrzött radarfelvételek is igen érdekesek. Tudunk arról, hogy a Varsói Szerződés hadseregeinek légi gyakorlatai idején gyakran (pl. 1955-ben) bukkantak fel ufók. 1983 januárjában a légierő egyik katonai repteret védő járőre Varsó közelében egy erdőben különös fényeket tapasztalt. Amikor a katonák behatoltak oda, “lebegő” szerkezetet láttak a levegőben. Ez mintegy ötven méter hosszú, szivar alakú repülő test volt. Nem hasonlított semmilyen ismert repülőgépre.

A szerkezet pár másodpercenként változtatta a színét, vagyis a megvilágítását. Végül lüktető vörösre váltott, és hangtalanul elszállt, fel az égbe. A jelenséget civilek és katonák együtt látták.

A rendszerváltozás után Lengyelországban több ilyen beszámoló látott napvilágot. Érdekes, Magyarországtól eltérően ott a hatvanas évektől kezdve nyíltan folyt ufókutatás, és a média is beszámolt minden vélt vagy valós esetről. A katonai jelentések egy része a sajtóban is megjelent! Ebben a könyvben is számos ilyen jelentést olvashatunk eredeti formájában és stílusában, ami roppant tanulságos olvasmány.

Ne feledjük: ezek csak a katonai pilóták élményeiről szólnak, azokról is hiányosan. Ki tudja, hány egyéb, például polgári pilóta által megfigyelt ufó volt még ebben az egy országban, csak az említett időszakban? És hány ufót láthatott szerte az öt földrészen sok más ország ezer és ezer pilótája?

Lám, a szakemberek is láttak és látnak ufókat, és sokfelé a világban ezzel már nem szégyellnek a nagyközönség elé állni. Hiszen a jelenség – legyen bármilyen eredetű – éppen úgy része valós világunknak, mint sok egyéb dolog.

forrás:nemere.hu

Megosztás
error: