Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Jönnek a Perseidák – Látványos csillaghullás várható a héten

Pénteken és szombaton éjjel ismét látható lesz a világ egyik legismertebb, sűrű csillaghullást produkáló meteorraja, a Perseidák. Az idén különösen látványosnak ígérkeznek Szent Lőrinc könnyei.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A meteorraj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. A meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, a Perseidák elnevezés innen eredeztethető. Maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, a naptárszámítástól függően.

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=”300″]Teljesülnek a kívánságok

A népi hiedelem szerint, ha hullócsillagot látunk, kívánjunk valamit, mert ha senkinek nem áruljuk el, akkor a kívánság teljesül egy éven belül.[/box]

A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el.

Megfigyelésükre leginkább a nagy, nyitott térségek alkalmasak, ahol nem akadályozzák a látványt fák vagy magas épületek, és a lehető legkevesebb a mesterséges fény – írja az AFP.

A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.

csillaghullas

Idén is augusztus 12-13 körül éri el a csúcspontját a csillaghullás, a menetrend szerint visszatérő meteorok a Swift-Tuttle-üstökös darabkái. Ha kitartóak vagyunk, óránként akár 150 hullócsillagot megszámolhatunk, utoljára 2009-ben volt ilyen sűrű csillaghullás.

Az égi jelenség megfigyeléséhez nem szükséges semmilyen távcső. A meteorok egész éjszaka észlelhetők, de éjfél után nagyobb az esélyünk, hogy az átlagosnál jóval több hullócsillagban gyönyörködjünk, mert ekkor már magasabban van a keleti horizont felett az a pont, ahonnan a raj tagjai látszólag érkeznek, és amely a Perseus csillagképbe esik.

A megfigyelésre a nagyvárosoktól távoli, fényszennyezéstől mentes helyszínek a legalkalmasabbak. – forrás:szeged.hu

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar